Alle nybagte mødre skal have ret til to døgns ophold på fødestedet eller et barselshotel efter fødslen. Uanset hvor i Danmark, du skal føde, skal du have ret til at have ordentligt tid til en tryg og god start. Det giver også mere ro til medarbejderne, at svingdøren erstattes af, at den enkelte nybagte mor, forældrene og deres nyfødtes behov kommer i centrum. Og det har vi ærlig talt manglet. Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

Man kan ikke lade det være op til den enkelte fødende eller den enkelte travle jordemoder at løse det her problem. Det er et samfundsproblem, som strukturelt er gået skævt, og de advarsler, der har været undervejs, har man ikke lyttet til. Derfor skal vi have nationale rettigheder.

Jeg inviterer derfor alle med ansvar og interesse i fødselsområdet til at vi sammen kan løfte ansvaret og gøre op med de strukturer, som betyder, at jordemødre flygter fra jobbet og fødende oplever utrygge og utilfredsstillende forløb.

Og så lige en ting til: Vi har hver eneste dag i Danmark 167 fødsler. Det er et gennemsnitstal, for der er ret stor variation, flest fødes i sommermånederne, færrest her om vinteren. Der gøres er kæmpe arbejde med fødselsforberedelse, på fødeafdelingerne og af sundhedsplejerskerne bagefter. Mange steder lykkes det og de fleste har en god og tryg fødsel. Men vi er nødt til tage de her nødråb meget alvorligt. Jeg ser det slet ikke som en kritik af dem, der arbejder med området. Tværtimod. Det er et nødvendigt opråb til os alle, som vi må og skal reagere på.

Læs mere i mit interview med Femina her.