110 læger fra hele verden, herunder seks fra Danmark, bytter de lægelige instrumenter ud med de musikalske den 9 september 2023 i Konservatoriets Koncertsal i København.

WDO / Pressefoto Christoph Müller

Til september skiftes skalpel, pincet og hvide kitler ud med violin, fløjte og gallapåklædning, når læger fra hele verden for første gang går på scenen i København og Odense og giver klassiske koncerter for at rejse penge til MusikBeRiget og Center for Mental Sundhed. Det er World Doctors Orchestra (WDO), som den 9. og 10. september giver velgørenhedskoncerter i henholdsvis Konservatoriets Koncertsal i København og i Odense Koncerthus.

WDO er et kæmpe symfoniorkester udelukkende bestående af læger, der sammen har spillet velgørenhedskoncerter over hele verden – i bl.a. Chile, Barbados, Østrig, Transsylvanien, Taiwan og USA, men aldrig i Danmark – eller Norden. De danske velgørenhedskoncerter er to ud af i alt otte det travle orkester spiller i 2023.

Klassiske nordiske toner
Under ledelse af WDOs tyske grundlægger, faste dirigent og læge Stefan Willich, vil 110 udvalgte læger fra hele verden, heraf seks fra Danmark, spille nordiske toner af Carl Nielsen, Sibelius og Halvorsen samt af den tyske komponist Mendelssohn. Den anerkendte violinist og koncertmester gennem tre årtier i DR symfoniorkestret, Christina Åstrand, er solist ved begge koncerter og Peter Qvortrup Geisling er konferencier. Se program nederst.

Hvad er WDO?
WDO er en international nonprofit organisation bestående af læger, der samtidig er passionerede musikere. WDO har i dag 1800 læger fra 60 lande tilknyttet. Siden etableringen i 2008 har WDO spillet 76 koncerter over hele verden og alle koncertindtægterne støtter nonprofit organisationer, der har sundhed eller lægevidenskab i fokus. Indtil videre har WDO indsamlet næsten to millioner euro til medicinske velgørenhedsformål.

WDO ønsker med sine aktiviteter at øge fokus på global sundhed som en grundlæggende menneskeret for alle. Hvilke organisationer, der spilles til fordel for, varierer fra arrangement til arrangement og vælges af de lokale WDO-arrangører. I Danmark går koncertindtægterne ubeskåret til Center for Mental Sundhed i Odense og til samarbejdet med MusikBeRiget i København. 

De medvirkende musikalske medicinmænd og -kvinder spiller med WDO i deres ferier og fritid, betaler selv alle udgifter i forbindelse med transportomkostninger og ophold samt donerer hver 3000 kr. til lokale omkostninger i forbindelse med koncerterne. 

Musik og medicin
Det kræver mangeårige studier, øvelse og præcision at være mediciner. Det gør det også, når man er klassisk musiker. Aldersmæssigt spænder medlemmerne af WDO fra lægestuderende til pensionerede læger med alskens lægefaglige specialer. Mange af lægerne har faktisk en musikalsk uddannelse bag sig, så niveauet i orkestret er højt.

Et eksempel er Helene Grønning, der har spillet fløjte i WDO siden 2013 og er dén danske deltager, der har spillet med orkestret flest gange – hele ni. Hun er bosat i København og til daglig er hun børne- og ungdomspsykiatrisk overlæge, men har også læst tre år på musikkonservatoriet. 

”Selvfølgelig er medicin og musik to forskellige verdener. Men for mig har fagene det tilfælles, at det gælder om at fokusere og være på. Og musikken giver det mig bl.a. et frirum, hvor jeg er til 100 pct. til stede og lukker den travle hverdag ude,” siger Helene Grønning, der, siden hun spillede sin første koncert med WDO, har drømt om, at orkestret skulle give koncerter i Danmark.

Det er allerførste gang, at den nyligt uddannede læge og violinist Ann Christine Waarkjær Olsen fra Fyn skal spille med WDO. Til daglig er hun anæstesilæge på Sjællands Universitetshospital i Køge. 

”Lægefaget er et ”hjernefag”. Når jeg spiller musik, får jeg en helt anderledes kontakt til mig selv og mine følelser. Musik er et universelt sprog. Jeg ser frem til at indgå i et fællesskab, hvor man er forbundet i musikken,” siger Ann Christine Waarkjær Olsen og fortæller, at patienterne på hendes afdeling meget ofte lytter til musik under de operationer, der foretages i lokalbedøvelse.

Musik kan reducere stress og angst
Musik og medicin ligger for nogle måske langt fra hinanden, men forskning viser, at det at lytte til særlige former for musik kan reducere stress og angst hos patienter som gennemgår større medicinske indgreb. Det er netop dette organisationen MusikBeRiget, som violinist Lisbeth Sagen står bag, har gjort til sin hjertesag gennem de sidste 14 år. Sammen med et hold klassiske musikere og en række velkendte solister, banker MusikBeRiget flere gange om ugen forsigtigt på døren til hospitalsstuerne og beriger alvorligt syge børn og voksne og deres familier med helt særlige musikalske oplevelser.

Midt i den alvorlige hverdag på de kliniske afdelinger skaber MusikBeRiget et tiltrængt frirum fyldt med nærvær og kærlighed – og musik. 

Musik og mental sundhed
På Center for Mental Sundhed, der er Odense Kommunes rådgivnings- og informationscenter for mental undhed, psykisk sårbarhed og psykisk sygdom, arbejder man med mange initiativer til at styrke mental sundhed og bekæmpe ensomhed. Centret tilbyder gratis og anonym rådgivning til både patienter og pårørende.

www.world-doctors-orchestra.org
www.musikberiget.dk
Center for Mental Sundhed: www.odense.dk/pio/

PROGRAM:

Lørdag 9.september 2023, kl. 19.30
Konservatoriets Koncertsal, Frederiksberg

Søndag 10.september 2023, kl. 15.00
Carl Nielsen Salen, Odense Koncerthus

Koncertprogram:
Sibelius – Finlandia
Halvorsen – Norsk Rapsodi nr. 1
Mendelsohn – violinkoncert, Solist: Christina Åstrand
Carl Nielsen – Symfoni nr. 2
Konferencier: Peter Q. Geisling
Solist: Christina Åstrand
Dirigent: Stefan Willich

Billetter: wdo.nemtilmeld.dk