Fodbold er for alle, og derfor får tilskuere med nedsat syn muligheden for at høre en visuel kommentering af kampene under EM i fodbold i 2020, hvor København er én af værtsbyerne under slutrunden mellem 12. juni og 12. juli. Det er første gang, at servicen tilbydes på et dansk fodboldstadion i UEFA-regi.

Der er stadig kamp om pladserne om at komme med til EURO2020 til sommer blandt Europas bedste herrelandshold. Men sikkert er det, at tilskuerne, der har sikret sig billetter til kampene på de 12 forskellige stadions fordelt over hele Europa, ikke skal snydes for fantastiske fodboldoplevelser på banen – heller ikke selvom synet svigter.

FOTO: UEFA

UEFA vil, i samarbejde med organisationen CAFE – The Center for Access to Football in Europe – sikre, at alle på stadion får den bedst mulige oplevelse af spillet på banen. Derfor vil synshandikappede tilskuere på stadion gennem høretelefoner kunne opleve en kommentator – særligt trænet i visuel kommentering – beskrive kampen fra start til slut, og på den måde sikre, at ingen skal snydes for følelsen af den perfekte scoring eller fremragende tackling.

For Lene Kryger, direktør i EURO2020 i København, er tiltaget med til at sikre målet om, at fodboldfesten i 2020 skal være en fantastisk oplevelse for alle: “EM-festen i København bygger netop på at være inkluderende og mangfoldig, og det betyder også, at vi har et ansvar for, at så mange som muligt skal kunne se fodbold på stadion og være en del af folkefesten i fanzonen på Ofelia Plads – uanset hvilke fysiske forudsætninger, de kommer med,” siger Lene Kryger.

UEFA´s tiltag med visuel kommentering blev også anvendt under EM-kampene i 2012 og 2016, men det er første gang, at det tilbydes til en UEFA-kamp i Danmark. Tanken er, at kommentatorerne fra sommerens slutrunde har muligheden for at kunne føre tilbuddet videre til senere UEFA-kampe på dansk jord.

EURO2020 afholdes i 12 forskellige byer i 12 forskellige lande. Åbningskampen spilles i Rom den 12. juni og finalen spilles i London den 12. juli. I Danmark afholdes de fire kampe i et samarbejde mellem Dansk Boldspil-Union, Københavns Kommune, Sport Event Denmark og Wonderful Copenhagen. Læs mere på www.copenhageneuro2020.dk.