Har du sen sommerferie i år, men er du ligeledes også blevet ramt af den nye ferielov? Så kan du heldigvis få et forskud på dine indefrosne feriepenge. Sommerferier er for de fleste nemlig lig med forhøjet forbrug, hvor der ikke bliver sparet på hverken mad eller drikke. Og har du mindre feriepenge i år at gøre godt med, så vil det for de fleste ellers betyde en mere sparsommelig ferie. Sådan behøver det heldigvis ikke at være.

Du får udbetalt nogle af dine indefrosne feriepenge
Tidligere i foråret lukkede Danmark som bekendt ned på grund af Coronakrisen, hvor både butikker og virksomheder lukkede og slukkede i mindst 14 dage, og medarbejdere blev enten sendt til hjemmearbejde derhjemme eller sidenhen har modtaget kompensation fra det offentlige. Den store nedlukning har været effektiv for smitterisikoen, men den har også været enormt dyr for Danmark, hvor forbruget har taget et stort dyk, og hvor mange danskere har mistet deres job. I dag er stadig masser af virksomheder lukket ned på grund af restriktioner – heriblandt store dele af kultur- og nattelivet, som ellers bidrager godt til økonomien.

Derfor har regeringen valgt at udbetale nogle af de indefrosne feriepenge – i samarbejde med oppositionen. Og håbet er, at en størstedel af disse feriepenge kommer til at blive brugt på forbrug.

Hvor meget får du udbetalt?
I første omgang udbetaler regeringen ikke alle 5 ugers feriepenge, men i stedet vil du kunne få glæde af 3 ugers feriepenge, der i den grad også kan forsøde din tilværelse. De resterende 2 ugers feriepenge vil for nu blive indefrosset, men beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har luftet ideen om at udbetale disse også. Men af tekniske årsager kan disse desværre ikke udbetales i 2020, men først i 2021.

Hvor meget du kan få udbetalt, kan du se herunder. Tallene er vejledende, og det er din enkelte forskudsopgørelse, der i sidste ende har betydning for din udbetaling.

Månedlig indkomst før skat 3 ugers udbetalt feriepenge efter skat
25.000 kr. – 12.300 kr.
30.000 kr. – 14.700 kr.
40.000 kr. – 19.600 kr.
50.000 kr. – 18.600 kr.
60.000 kr. – 22.300 kr.

Vær opmærksom på, at feriepengene bliver beskattet som almindeligt, og ryger du over topskattegrænsen, så får du altså mindre udbetalt.

Tag et forskud på dine indefrosne feriepenge
Hvis du ikke har økonomien til at holde den ferie, du gerne vil, kan du tage et forskud på dine feriepenge. Opfylder du nogle bestemte regler, så kan du gøre det direkte via borger.dk, det kræver dog, at du har arbejdet maksimalt 4 måneder i 2019. Hvis du har arbejdet mere end det, må du i stedet låne penge via en digital långiver eller banken. Du bør dog være opmærksom, at enkelte banker kræver, at du flytter hele din økonomi over i deres bank, hvis du vil benytte af deres særlige feriepenge-lån.

 

Hvis du ikke har økonomien til at holde den ferie, du gerne vil, kan du tage et forskud på dine feriepenge. Foto: ABW