Tre personer er fredag blevet idømt fængselsstraffe for at lokke penge ud af ældre borgere. Det oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Retten på Frederiksberg idømte i dag en 32-årig mand tre år og ni måneders års fængsel og udviste ham for bestandigt. En 24-årig kvinde og en 25-årig mand blev idømt fængsel i henholdsvis halvandet år og et år.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

Sagen drejer sig om en række bedragerier og bedrageriforsøg, hvor ældre mennesker er blevet ringet op og overtalt til at betale større summer enten i kontanter eller ved bankoverførsler til en person, de troede var deres barnebarn, som var i knibe. Det viste sig, at de var blevet ført bag lyset. For det var ikke barnebarnet, der havde ringet, og pengene var heller ikke gået til barnebarnet.

Sager fra hele landet
Sagen har sit afsæt i en lang række politianmeldelser om bedrageri flere forskellige steder i landet, blandt andet i Odense, Fredericia og København. Der var sammenfald i forhold til den måde, bedragerierne var begået på – og der var gengangere i de telefonnumre og kontonumre, gerningsmændene havde anvendt.

Sagerne blev samlet hos afdelingen for økonomisk kriminalitet i Københavns Politi, der fandt frem til de tre dømte på baggrund af netop modus, kontonumre og telefonnumre. Det ledte til, at de mistænkte blev anholdt den 7. august 2019 og efterfølgende varetægtsfængslet. Den 25-årige mand og den 24-årige kvinde blev siden løsladt af politiet i januar 2020.

657 ældre borgere ringet op
Politiet fandt frem til, at der i alt var blevet ringet til mindst 657 ældre mennesker, hvoraf det i 11 tilfælde var lykkedes at franarre de forurettede et samlet udbytte på 911.000 kroner.

Derudover var der 21 opkald, hvor bedragerierne ikke var lykkedes, men hvor man havde forsøgt at narre de forurettede til at udlevere eller overføre over 600.000 kroner, og desuden 624 opkald, hvor telefonen enten ikke blev taget, eller hvor der kun havde været kortvarig kontakt.

»Det er ualmindeligt groft og kynisk, at de dømte på denne måde har målrettet deres kriminalitet mod nogle af samfundets svageste. Desuden begik den 32-årige bedragerierne dels mens han var på udgang, og dels mens han var prøveløsladt for en dom for nøjagtig samme slags bedragerier. Jeg kan med tilfredshed konstatere, at dommen afspejler, hvor groft dette er,« udtaler senioranklager Rasmus von Stamm.

Den 32-årige har anket dommen, mens de to andre dømte har udbedt sig betænkningstid.