Sundhedsstyrelsen har nu udgivet to håndbøger om, hvordan man kan undgå smitte med COVID-19 på kontorarbejdspladser og i det offentlige rum, fx når man holder møder, står i kø eller bruger et offentligt toilet.

Foto Sundhedsstyrelsen

De to håndbøger indeholder forslag og løsninger til, hvordan man som arbejdsplads eller kommune kan skabe rammer, der gør det nemt at holde afstand og holde god håndhygiejne, uden at man skal tænke for meget over det. Forslagene er valgt ud fra, at de er lette at implementere, vedligeholde og kræver få midler.

”Selv om man kender rådene om at forebygge smitte og ved, at man skal have rene hænder og holde afstand, kan det være svært at holde fast i at gøre det, når der fx er travlt på kontoret. Derfor giver håndbogen bud på, hvordan arbejdspladsen eller kommunen kan gøre det nemmere at følge rådene i en travl hverdag,” siger Niels Sandø, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Håndbogen til kontorarbejdspladser er målrettet både offentlige og private arbejdspladser. Den giver blandt andet forslag til, hvordan man møder sikkert ind på arbejde om morgenen, hvordan man holder møder, frokost og pauser med god afstand og sikrer, at det er nemt at vaske og spritte hænder.

Håndbog til kontorarbejdspladser: Undgå smitte på kontorarbejdspladser (september 2020)

Håndbogen med inspiration til at undgå smitte i det offentlige rum er målrettet kommuner. Den giver blandt andet forslag til, hvordan man håndterer steder, hvor der nemt opstår køer og ventesituationer, og hvor folk tager ophold, fx i parker. Derudover er der også inspiration til at undgå smitte på offentlige toiletter.
 

Håndbøgerne er udarbejdet af INudgeyou for Sundhedsstyrelsen og bygger på erfaringer fra forskningen om, hvordan man kan ændre og fastholde vaner.