Hvad har Halloween egentlig med øl og jazz at gøre? Alting, hvis du spørger de kreative hoveder bag mikrobryggeriet BrygBrygBryg og syvmands- jazzbandet Bjarke & the Beerbellys.

Resultatet af samarbejdet mellem bryggeri og band kan opleves den 30. oktober kl. 19-23 til en action-spækket Halloween-releaseevent med bl.a. rullende koncerter, ølsmagning, zombie-burlesque, russisk digtoplæsning og et helt nyt take på russisk roulette. Her frigiver de nemlig ”HVA-SAR- TAN” og ”Boogieman”, der udkommer som både øl og musik. Helt praktisk
udkommer musikken faktisk via en QR-kode på selve øllen. Som er på dåse.

”Vi elsker begge at eksperimentere indenfor vores fag og bryde rammerne for, hvad der er traditionelt. Halloween, som mange danskere elsker at fejre, er en oplagt mulighed for at tænke ud af boksen og rykke grænserne for, hvordan øl skal smage og hvordan jazz skal lyde. Ambitionen er at give folk en oplevelse, som de sent vil glemme – eller måske vil ønske, de kunne glemme,” lyder det fra de to kreative ophavsmænd, musiker Bjarke Nikolajsen og brygger Mikkel Wind-Pedersen.

Et ”drik og lyt”-tiltag der vil udfordre normerne
Musikeren og bryggeren har arbejdet tæt sammen i lidt over et års tid, hvor de aktuelle Halloween-udspil er den fjerde collab-udgivelse i rækken af deres ”drik og lyt”-koncept. Fx udkom de i november sidste år med julesinglen og -øllen, ”JingleBelly”, som blev en stor succes. Ikke blot herhjemme men også hos fx Systembolaget i Sverige, der endte med i hastig fart at sælge øllen med jazz i magnumflasker. Ligeledes har også Japan, Estland, Brasilien og Letland haft armene i vejret over deres håndbryggede og håndspillede ”drik og lyt”-koncept.

Deres collab er da også kommet for at blive – som et koncept, en strategi og en mission om at udfordre status quo i både øl- og musikbranchen med alternative, skøre og modige opskrifter på både humle og hornmusik. Og lave events ud af det, som hylder øllen, musikken og modet til at være anderledes. Det er de enige om. For bryggeren elsker musik, lige som musikeren elsker øl. Så enkelt er det.

Opskriften: HVA-SAR-TAN skete der lige der?
Fælles for ”HVA-SAR-TAN” og ”Boogieman” er ikke blot, at de både er navnet på en øl og et jazznummer, men også at de er lavet efter den mest, som de selv betegner det, fucked up opskrift.

– Vi har forsøgt at få en Halloween-stemning ned i øldåsen på begge øl. ”HVA-SAR-TAN” har lyden og smagen af Balkan – noget fjerne steder-agtigt, mens ”Boogieman” har stemning og smag af gamle dage. Mørke dage. Vi vil med vores take på Halloween give folk en oplevelsestur til en anden tid og en rejse til et andet sted. Der kan i sig selv godt være noget spooky over gamle tider og fjerne steder – og her kan både Balkanområdet og 40’ernes Hollywood virkelig noget, fortæller Bjarke Nikolajsen, der til dagligt slår sine folder og sin trompet hos blandt andre Tuesday Night Brass Band, Babylove & The Van Dangos og hjælper til i flere store jazzorkestre.

Opskriften på ” HVA-SAR-TAN ” er lige skør, hvad enten man taler om øllen eller jazznummeret, der ifølge både bryggeri og jazzband skal få folk til at tænke ”HVA-SAR-TAN skete der lige der?”.

”HVA-SAR-TAN”-øllen er en saison med krydderurten sar, der anvendes meget i Balkanområdet og som tilfører øllen en elegant, men pebret og tydeligt krydret smag, der kan minde om rosmarin. En lidt tør sag, men brugen af sar pepper den op som et saftigt og overraskende indslag.

Henvisningen til Balkan ses også på det tilsvarende jazznummer, hvor Bjarke Nikolajsen har ladet sig inspirere af områdets skøre melodier og rytmer, som han altid har haft et særligt godt og nysgerrigt øje og øre til.

Skeletter der spiller på ribben, Hollywood-vibes, græskar og chok-effekt med chili
”Boogieman” indeholder masser af gyservibes, når det kommer til både øllen og musikken. Øllen er en quadruple med base af mørke stenfrugter, der er brygget med gulerod, ingefær, chili og græskar. Et ægte Halloween-gys af en øl, der når den frigives, vil være iklædt en lille spøgelsesdragt.

Den musikalske del af ”Boogieman” er en hyldest til 40’ernes Hollywood, hvor instrumenter blev brugt til at skabe den uhyggelige stemning i filmproduktioner. Tag fx The Addams Family og gamle Walt Disney- tegnefilm. På ”Boogieman” kan man bl.a. høre skeletter spille tromme på deres ribben, et spøgelse der synger solo og zombier, der danser med kropsdele, som falder af.

Halloween-releaseevent på hjul og ølbar: rullende koncerter, ølsmagning, russisk roulade-spil, letpåklædt zombiedans og russisk digtoplæsning
Det er ikke bare collabets øl og jazz, der tager Halloween til helt nye højder. Det sørger en skræmmende og skør Halloweenfejring af både øl og musik den 30. oktober også for.

Eventet finder sted i tidsrummet 19-23 og foregår lige dele på hjul i en partybus og på ølbaren Bootleggers på Frederiksberg, der for en aften forvandles til en zombie-knejpe.

Bryggeri og band garanterer, at der i løbet af aftenen bliver rig mulighed for både at blive skræmt fra vid og sans og udbryde ”HVA-SAR-TAN”. Der er nemlig chok i støbeskeen til både øjne, ører og gane.

I partybussen inviteres de gæster, der tør, på en 30 minutters køretur gennem Københavns gader, som nok skal vække mindelser til skolebussen i Nightmare on Elm Street. Turen byder nemlig på forskellige indbyggede skræmmende indslag, som fx en rullende koncert med Bjarke & the Beerbellys og ølsmagning. Partybussen kører fire gange i løbet af aftenen fra Bootleggers t/r.

På ølbaren står den ligeledes på ølsmagning i selskab med både venner og zombier samt koncert med Bjarke
& the Beerbellys. Herudover byder aftenens program også på russisk digtoplæsning, letpåklædte zombier fra Sweet Burlesque, Kalinka-danser og hårrejsende spil på liv og død. Russisk roulette bliver nemlig for en stund forvandlet til russisk roulade, hvor det gælder om ikke at få dén bid af rouladen, som indeholder en uventet smag af noget ækelt. En skræmmende leg, som kun de modigste kan være med på.

Der er gratis entré til Bootleggers og hele den uhyggelige molevit på ølbaren. Busturen får man billet til ved at købe en Halloween Buh-lepose fyldt med øl og andre ”lækkerier”. Den koster 60 kr.

Hvad: Halloweenfejring af frigivelse af ”HVA-SAR-TAN” og ”Boogieman” (øl med jazz i) Hvornår: den 30. oktober kl. 19-23
Hvor: Bootleggers på Frederiksberg, Kbh.
Hvem: Bjarke & the Beerbellys og BrygBrygBryg (ejet af Mikkel Wind-Pedersen og Kenneth Skovhede) Entré: der er gratis entré til Bootleggers, mens det koster en Buh-lepose til 60, – kr. at komme på bustur