Det er en meget beskeden portion vacciner, der lige omkring juleaften ventes at lande i Danmark. Ifølge forlydender må Danmark – som de øvrige EU-lande – nøjes med 10.000 doser i første sending. Det vil i givet fald betyde mindre end 3.000 doser vacciner til Region Hovedstaden. Således lyder det i den seneste pressemeddelelse.

Fotograf Daniel Schludi – Covid Vaccine

”Vi er parate til at rykke ud med 10 kølebiler. Når vi modtager vaccinen på Region Hovedstadens Apotek, pakker vi nogle kasser og stiller i køleskabet, og så er vi klar til at rulle ud med kølebilerne næste morgen. Vaccinerne, der opbevares på minus 80 grader, skal helst tø op i køleskab for ikke at bryde kølekæden,” fortællerstår, der har stået i spidsen for den regionale task force, der sammen med de andre regioner, kommuner og nationale myndigheder har forberedt den kommende vaccination mod corona på bare 10-11 dage.

Afventer prioritering af målgrupper
Han lægger ikke skjul på, at det ærgrer ham, at det ser ud til, at det er så få doser, der lander i første omgang. ”Men nu skal de i hvert fald ud så hurtigt som muligt og gøre gavn. Vores opgave i regionerne er at modtage vaccinerne og få dem sikkert leveret til de målgrupper, som først skal have tilbud om vacciner.

Vi afventer de endelige prioriteringsgrupper fra sundhedsmyndighederne, men i de scenarier vi har set, er plejecentre og sundhedspersonale blandt de første grupper.
Ude på plejecentrene er det aftalt med kommuner og Praktiserende Lægers Organisation, at det er de praktiserende læger, der står for vaccinationerne. De har meddelt, at de også er klar.”

På lidt længere sigt, når befolkningen udenfor risikogrupperne i løbet af nogle måneder tilbydes en vaccination, indrettes særlige vaccinationscentre, og her er det ambitionen i Region Hovedstaden at finde 5-6 velegnede adresser.

Vi er vant til at vaccinere
Selv om det er en stor øvelse at planlægge en massevaccination i løbet af kort tid, maner Jonas Egebart også besindighed.

»Vi er jo vant til at vaccinere, så det er ikke i sig selv så nyt. Denne gang har vi bare skulle planlægge på kort tid, og det har været nødvendigt at købe nye frysere, som kan opbevare vaccinen ved minus 70-80 grader, ligesom vi har måttet opgradere på kølekapaciteten,« siger han.