Der sker hver dag et hav af indbrud i både private boliger og erhvervsmæssige bygninger rundt om i Danmark, og netop derfor er det meget almindeligt at frygte, at en ubuden gæst har besøgt en ejendom, mens ingen er tilstede.

Der er dog enkelte, simple råd, som du kan følge, hvis du ønsker at undgå – eller i hvert fald modarbejde – indbrudstyvenes muligheder for at bryde ind og stjæle både materielle ting og også tryghedsfølelsen i den enkelte bolig. Om du er på ferie, om din virksomhed er lukket over natten, eller om du blot har begivet dig på en tur over til naboen er ikke afgørende – det handler om forberedelse og desuden investeringer for at undgå indbrud.

Foto: ABW

Hus, bolig eller ejendom – vær forberedt
Det er helt naturligt, at et hus, som ser ubeboet ud, er et oplagt mål for indbrudstyve. Det kan derfor være en god idé at forberede i god tid, hvordan man kan få f.eks. sit hus til at se beboet ud. Det kan dreje sig om både store og små ting som at have en bil til at stå i garagen, at få andre til at tømme postkassen, at have lys tændt eller at huske og få tømt skraldespanden. På den måde kan man undgå, at tyvene lokkes af, at en ejendom ser tom ud, hvilket vil give de optimale arbejdsbetingelser for indbrud.

Nabohjælp i husområder
I mange større husområder, er nabohjælp en integreret del af det at skabe tryghed, og det kan også være en god idé at overveje, om der skal organiseres nabohjælp i f.eks. erhvervsområder eller i mindre områder med få huse, hvor der ellers ofte bliver begået indbrud.

Det er ikke nok at aftale, at nabohjælp er en del af forebyggelsen af indbrud – aktiv nabohjælp kræver, at flere husstande arbejder sammen om at ’være på vagt’ og sikre hinanden.

Elektroniske sikringsløsninger
Det nok mest effektive måde at undgå indbrud på, er gennem elektroniske sikringsløsninger – som f.eks. alarmer, videoovervågning eller adgangskontrol. Det kan virke overflødigt at investere i sådant udstyr, men for at være sikker på ikke at miste betydningsfulde ting i forbindelse med f.eks. et indbrud, kan det være nødvendigt. Hovedstadens Låse-Service er en af de virksomheder i hovedstadsområdet, som tilbyder elektroniske sikringsløsninger af høj kvalitet og dermed hjælper mod indbrud. Her kan du få kamera- og videoovervågning på Frederiksberg installeret og monteret af professionelle.

De sociale medier er den klassiske fælde
Er du på ferie eller ude af hus eller virksomhed i flere dage i træk, er det nødvendigt at tænke over brugen af sociale medier. Et opslag og billede på de sociale medier kan tiltrække indbrudstyve, som her kan overvåge, hvilket husstande der er beboet i det eksakte øjeblik. Samtidig kan der være forsikringer, som ikke vil dække, hvis du bevidst har gjort opmærksom på, at du ikke er hjemme og efterfølgende har fået et lavet indbrud.

Husk at bruge sund fornuft
Alt i alt er den nemmeste måde at undgå indbrud ved at bruge sund fornuft. Det kan være nødvendigt at alliere sig med andre, hvad angår både sikring inden indbrud, hjælp efter indbrud og forebyggelse af flere indbrud i nærområdet, og desuden kan en investering i et sikringssystem være givet godt ud.