Fredag morgen kan hele landet igen være med til at afgøre, hvilken kendt skuespiller, der i år skal have sin bronzekarikatur støbt ned i en granitflise på fortovet på Frederiksberg Allé, Danmarks svar på Hollywoods ”Walk of Fame”. 

Pressefoto Portrætter af nominerede Teaterflisen 2024

Fra den 7. juni kan danskerne for 27. gang stemme om, hvem af årets otte nominerede skuespillere, der skal fortsætte rækken af Teaterfliser på Frederiksbergs ikoniske allé. Afstemningen foregår på www.Teaterflisen.dk indtil den 28. juni kl. 24.00.

De otte kandidater til Teaterflisen 2024 er kendte og populære skuespillere, vi kender fra store roller på de danske teaterscener, (u)hyggestunderne i tv-seriernes skær og den spidse, tåkrummende satire.

Årets nominerede er: 

Anette Støvelbæk, Bjarne Henriksen, Jytte Abildstrøm, Frederik Cilius, Malene Schwartz, Esben Smed, Ena Spottag og Dar Salim.

Vinderen af Teaterflisen 2024 modtager 10.000 kroner og en miniatureudgave af flisen med Jens Hages karikatur i bronze.

Blandt alle, der giver sin favoritkandidat en stemme på www.Teaterflisen.dk trækkes lod om tre gavekort på hver 1.000 kroner til portalen teaterbilletter.dk og 250 forestillinger over hele landet. 

Vinderen af Teaterflisen 2024 afsløres ved en festlig begivenhed på Frederiksberg Allé med musik, fadølsbar, taler og lodtrækning om gavekort i (forhåbentlig) højt solskin den 30. august kl. 15 – 17.  

Kort om Teaterflisen
Teaterflisen på Frederiksberg Allé er en årlig prisuddeling, som har til formål at anerkende en skuespiller for en særlig markant kunstnerisk og gennemslagskraftig indsats inden for dansk teater, revy, musikteater samt film- og tv-skuespil.

Teaterflisen blev første gang uddelt i 1997 på initiativ af Johnny Gehlsen.  En jury udvælger hvert år kredsen af nominerede, hvorefter der gennemføres en afstemning, som giver hele Danmark mulighed for at hædre en af landets bedste skuespillere. Teaterflisen har derfor fået tilnavnet ’Folkets Teaterpris’.  

Tidligere prisvindere
Lise Baastrup (2023) Preben Kristensen (2022), Mick Øgendahl (2021), Vivienne McKee (2020) Susse Wold (2019), Rasmus Bjerg (2018), Silas Holst (2017), Pilou Asbæk (2016), Bodil Jørgensen (2015), Trine Dyrholm (2014), Birthe Neumann (2013), Lisbet Dahl (2011), Lars Mikkelsen (2010), Ulf Pilgaard (2009), Anders Matthesen (2008), Søren Pilmark (2007), Ghita Nørby (2006), Nikolaj Lie Kaas (2005), Anders W. Berthelsen (2004), Bodil Udsen (2003), Peter Mygind (2002), Mads Mikkelsen (2001), Iben Hjejle (2000), Sidse Babett Knudsen (1999), Thomas Eje (1998) og Niels Olsen (1997).  

Sponsorer
Teaterflisen 2024 afvikles i et samarbejde mellem initiativtager Johnny Gehlsen, Dansk Teater, Tuborg, ASA Stilladsservice, Frederiksbergfonden, FrederiksbergLIV/JFM, Frederiksberg Kommune, Frederiksbergmuseerne/STORM, Restaurant Promenaden samt brolægger Bjarne Staal. 

Præsentation af nominerede til Teaterflisen 2024

Anette Støvelbæk
Gennembruddet blev den forsømte Olympia i filmen Italiensk for begyndere. Filmens måske mest bevægende karakter. Mens hun på teatret især har strålet på intime scener i moderne eller absurd drama, har hun på TV været med i de største og mest populære serier. Toppende med fru Frigh i Badehotellet. Anette Støvelbæks Alice Frigh blev en af seriens mest interessante og mangefacetterede portrætter. Den diskrete hustru, der gemte på en moderne, selvstændig og modig kvinde.

Bjarne Henriksen
Bisse eller bamse? Man er aldrig helt sikker med Bjarne Henriksen. Han har et uforudsigeligt glimt i øjnene. Det rolige og venlige gemyt kan brat skifte til køligt kalkulerende – måske ligefrem farligt? En spændvidde der har bragt Bjarne Henriksen vidt i dansk teater og film. Som romantisk og robust helt i seriehittet Hotellet over gribende sorgramt far i Forbrydelsen I til midaldrende ægtemand og direktør i krise i TV-serien Badehotellet.

Jytte Abildstrøm
Der er ild i det røde hår, ild i hjertet og flammetale, når hun taler økologi. Jytte Abildstrøm brænder virkelig for teatret, for børns møde med kunst og for bæredygtighed. Med charme, et uforudsigeligt komisk talent og sans for skæve ideer har hun givet flere generationer uforglemmelige oplevelser. Som Sonja fra Saxogades flirtende mor Norma, som den flyvende farmor alle ønskede sig eller gennem Teatret Riddersalen, som hun prægede i mere end 40 år.

Frederik Cilius
Blev berømt som en kvinde, der var dobbelt så gammel som ham selv. No bullshit journalisten Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm fra Den korte Radioavis blev kult. Skarp politisk satire, der blev en ventil for manges frustrationer. Senest har den klassisk uddannede klarinettist med nøje afstemte virkemidler og stor følsomhed fået os til at elske den ulidelige, søde og kærlighedsforsømte Bo Høxenhaven i DR-serien Orkestret.

Esben Smed
Har været færdiguddannet skuespiller i ti år. Men hans store talent har givet ham flere store roller og roser end de fleste når på en hel karriere. Med lige stor autoritet og autencitet har han spillet ikoniske roller som Hamlet og Lykke-Per, den kriminelle Nicky i TV-serien Bedrag, den tilfangetagne Daniel Rye og den konstant pressede Joe i Tv-serien Agent. Romantik, komik, drama, klassikere – Esben Smeds talent favner alt.

Ena Spottag
Selv om kaos konstant bryder ud overalt på Badehotellet, står Ena Spottags snusfornuftige Martha fast. Hun får altid sat en vis skik på køkken, personale og gæster i TV-serien. Spottags talent er vidtfavnende og charmerende svært at sætte i bås. Hun kan være tragisk skrøbelig, stærk dramatisk, urkomisk og rørende. I en karriere, der spænder fra røverdatteren Ronja og Hamlets berømte Ofelia over at danse sig til Vild med dans-sejr til krigeren Hektor i Iliaden.

Dar Salim
Det var en tilfældighed, der førte den uddannede pilot til en casting. Det var hans indlysende talent, der gav ham rollen. Siden har Dar Salim medvirket i en række store danske film og senest endnu større internationale titler. Hans karakterer er mangfoldige, men hans spil rummer altid en alvor, tænksomhed og fornemmelse af et hemmeligt rum inderst inde. Hvor vi aldrig lukkes ind. Det er en del af hans fascinationskraft.

Malene Schwartz
Kvinden bag en af Danmarks mest berømte, fiktive kvinder: Maude Varnæs i Tv-serien Matador. En rolle Malene Schwarz udviklede så bevægende, at vi har elsket, talt om, henvist til og analyseret Maude i fire årtier. Malene Schwartz har spillet folkekomedier, revy, moderne dramatik og klassikere med styrke og elegance. Hendes karriere både på og bag scenen har fødebyen Frederiksberg nydt godt af, ikke mindst i hendes tid som kvalitetsbevidst chef for Aveny Teatret.