Insekterne i Danmark mangler vilde blomster og planter for at overleve. Derfor samarbejder Danmarks Naturfredningsforening og Coop nu om at gøre danske haver mere insektvenlige med nye vildengsfrøposer i landets butikker.

Præsident for Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding med den nye vildengsfrøpose. Pressefoto: Danmarks Naturfredningsforening

Farverige vilde blomster skyder op, fuglefløjt fra den tidlige morgenstund og en rolig summen fra vilde bier. Det kan blive en realitet i mange danske haver med den nye vildengsfrøpose, som Danmarks Naturfredningsforening og Coop er gået sammen om at lave, for at sikre bedre levevilkår for insekter. De er generelt i tilbagegang på verdensplan, fordi de bl.a. mangler blomster og levesteder. Nu skal det blive nemmere for danskerne, at gøre deres haver mere attraktive for insekter, og i særdeleshed vilde bestøvere.

“Danmarks vilde bier og sommerfugle har det svært. Vores samarbejde om frøposer skal gøre det nemmere for os alle, at hjælpe insekterne, der hvor vi bor. Ved at udlægge et stykke af sin have eller lave altankasser med vilde blomster, så giver man insekterne en hjælpende hånd. Jeg har selv gjort min have vildere, og det rart med en have, der summer af liv”, siger præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding.

Fra uge 14 bliver 10.000 frøposer sat på hylderne i alle Kvickly og SuperBrugsen butikker. I en frøblanding er der frø til at omlægge 12 kvadratmeter have til vildeng. Det betyder, at Danmark kan få 12 hektar mere insektvenlig natur, alene i dette forår.

Fra græsørken til sommerfuglemekka.
Som et af de mest opdyrkede lande i Europa, er der ikke meget natur, hvor sommerfugle og vilde bier kan søge tilflugt. Og den natur der er tilbage er ikke tilstrækkelig i forhold til levesteder og plantearter, som insekterne lever af og på. Her kan de danske haver være et fristed, hvis der er i stedet for græs bliver sået vilde blomster.

“I Coop ønsker vi at sætte fokus på biodiversiteten og inspirere vores kunder til at gøre noget konkret for at hjælpe insekterne. Frøposerne skal sikre, at haverne bliver et helle for vores bestøvere, og også smukke at se på,” udtaler CSR-chef i COOP, Thomas Roland.

Overskuddet fra salget af frøposerne i Coop’s butikker går ubeskåret til Danmarks Naturfredningsforenings arbejde med at hjælpe truede danske sommerfugle, som udgør over halvdelen af alle kendte sommerfuglearter herhjemme.

FAKTA:
10.000 frøposer bliver sat i salg på landsplan fra uge 14.
Frøposerne sælges i Kvickly og SuperBrugsen til 49,95 kr.
Frøposens indhold rækker til 12 kvadratmeter vildeng.
Alle frøene er danske og frøblandingen består udelukkende af hjemmehørende, danske blomsterarter, som er særligt udvalgt til vilde bestøvere.

Video med Maria Reumert Gjerding, Danmarks Naturfredningsforenings præsident.

Pressefoto: Danmarks Naturfredningsforening