Cisternerne byder foråret velkommen med deres helt nye udstilling The Water  – en vandring på et underjordisk hav af lys og mørke, skabt af den internationalt anerkendte japanske arkitekt Hiroshi Sambuichi.

Sambuichi arbejder med Jordens detaljer og naturvidenskabelige fænomener, der indgår som byggesten i hans arkitektoniske værker. Hans bygninger formgiver og tydeliggør et specifikt steds karakter og hengemte kvaliteter.

Den måde iskrystaller ophobes på omkringliggende træers grene kan bestemme en bygnings struktur, og vindens retning kan diktere et tags udformning og funktion. I stedet for at skabe en fysisk afgrænsning mellem natur og arkitektur skaber han en symbiose.

Det skriver Cisternerne i en pressemeddelelse.

          

Gennem det seneste år har Sambuichi gransket Cisternernes dyb og undersøgt Søndermarkens skiftende udtryk, og til marts munder de talrige undersøgelser ud i en forunderlig totalinstallation. Naturen vil igen fylde vand i Cisternerne. Dagslyset vil trænge ind, og planter vil gro i det særlige, CO2-mættede klima.

Den besøgende vil vandre over vandet på en fortolkning af den japanske Itsukushima helligdom på øen Miyajima, der også er at finde på UNESCOs verdensarvsliste.

”Det var tæt på at være et magisk møde, da vi i 2015 for første gang inviterede Sambuichi ned i Cisternerne,” fortæller direktør for Frederiksbergmuseerne Astrid la Cour i pressemeddelelsen.

”Alle de særtræk ved Cisternerne, som mange vil opfatte som komplikationer – vandets konstante indtrængen, den ekstremt høje luftfugtighed, de 17 sekunders efterklang, ingen dagslys – var for Sambuichi det bedst tænkelige afsæt for et projekt. Han forstod med det samme stedets unikke karakter.”

Udstillingen er en del af den samlede kulturelle indsats i forbindelse med den officielle fejring i 2017 af 150-året for oprettelsen af diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Japan.

Hiroshi Sambuichi. Foto: Palle Bo Nielsen

Foto fra udstillingen: J. Lindhe.