Frederiksberg Kommune har i samarbejde med to private firmaer opfundet et helt nyt våben mod oversvømmelser: En klimasten, der kan opbevare regnvand og dermed skaber mindre pres på kloakkerne. Onsdag blev initiativet kåret som vinder af Frederiksberg Kommunes Innovationspris.

Det var verdenspremiere, da Frederiksberg Klimasten blev lagt på en cirka 80 meter lang strækning på P.G. Rams Allé i efteråret. Stenene ligner traditionelle belægningssten med græs, men de er markant anderledes, eftersom de har gennemtrængelig overflade og kan opbevare op til otte liter vand pr. sten. Dermed mindsker stenen risikoen for oversvømmelser.

Borgmester Jørgen Glenthøj (C) glæder sig over den nye sten: ”Frederiksberg Kommune går gerne forrest, når det handler om at finde nye måder at klimasikre vores by på, så risikoen for oversvømmelser bliver mindre. I dette tilfælde har vores fagfolk udviklet en helt ny belægningssten sammen med to private firmaer, og det er et godt eksempel på, hvordan den offentlige og den private sektor kan skabe flotte resultater ved at samarbejde. Resultater, der kommer borgerne til gode,” siger han.

Stenen er lavet af beton, måler 30×30 centimeter og kan indeholde otte liter vand. Når en sten er ved at være fuld, kommer den af med vandet ved fordampning eller ved vanding af græsset, der er plantet i stenene. Kommer der ekstra meget vand, er stenene forbundet med et større klimasikringsprojekt i området, hvor overskydende vand leder hen i store kar og forsinkes, inden det rammer kloakken.

Formand for Frederiksberg Kommunes By- og Miljøudvalg, Jan E. Jørgensen (V), forudser, at fliserne vil blive brugt flittigt i kampen mod oversvømmelser, ikke bare på Frederiksberg.

”Vores nye sten er en rigtig god nyhed i kampen mod oversvømmelser. Den er naturligvis ikke en selvstændig løsning, men den er effektiv som en del af større klimaløsninger rundt omkring i byen. Jeg glæder mig til at se deres effekt her i byen – og også andre steder, for vi oplever allerede en del efterspørgsel fra andre kommuner,” siger han.

I første omgang er der lagt 266 klimasten på P.G. Ramms Allé i forbindelse med, at der er etableret et regnbed. Der skal også lægges sten på Bülowsvej i 2019, ligesom stenene vil blive tænkt ind i andre fremtidige anlægsprojekter.

Frederiksberg Klimasten er udviklet i samarbejde mellem kommunens fagmedarbejdere og firmaerne Dines Jørgensen & Co. A/S og Midtgaard A/S.

Onsdag blev stenen kåret som vinder af kommunens Innovationspris, og det var særdeles velfortjent, siger Jørgen Glenthøj: ”Klimastenen er et klassisk eksempel på, hvordan man kan tage udgangspunkt i allerede eksisterende teknologi og produkter og sætte dem sammen på en ny og innovativ måde, så de får flere funktioner og større værdi. Der var mange gode forslag i spil til innovationsprisen, men klimastenen er den rette vinder,” siger han.

Læs mere her og få fakta om Frederiksberg Klimasten.