En undersøgelse af danskernes vaskevaner viser, at de nordjyske folk halter bagud, mens storbyen er længere fremme, når det gælder praktisering af de gode vaskevaner. Det gælder blandt andet mængden af tøjvask, hvor nordjyderne i snit vasker for meget. Ligeså tror også kun 52 % af nordjyderne, at mikroplast er skadeligt for miljøet.

Pressefoto

Som en del af de bæredygtige visioner hos Electrolux, har elektronik-giganten valgt at sætte fokus på danskernes vaskevaner og tage et opgør med de traditionelle tanker om miljøvenlig vask. Undersøgelsen viser, at nordjyderne generelt vasker mere tøj, hvor Københavnerne i større grad sparrer på vasken og bruger tøjet flere gange.

Når det f.eks. kommer til vask af jeans, vasker 38% af nordjyderne deres jeans efter maksimalt at have haft dem i brug tre gange – modsat ser vi i Hovedstaden, at samme tal er nede på 28%. Faktisk svarer hele 17% af københavnerne, at de bruger bukserne mere end ni gange, før de vasker dem. Det samme gør sig gældende for 10% af nordjyderne.

Nordjylland og Sjælland er mindst indstillet på at hjælpe klimaet
Når det handler om at gøre en aktiv indsats for at hjælpe klimaet, er et dansk flertal klar til at bidrage med en personlig indsats. Faktisk er 70% af danskerne indstillet på at bidrage personligt, når det gælder om at hjælpe miljøet. Vi ser dog en større tendens til at ville gøre en indsats blandt Region Hovedstaden, hvor 76% vil gøre en indsats. Her halter Nordjylland og Sjælland efter med hhv. 66% og 65%.

“Vores research viser, at danskerne har brug for hjælp til at forstå, hvordan de bedst skåner miljøet og bevarer kvaliteten af deres tøj. De giver udtryk for, at de gerne vil lære og forstå, der er vi nødt til at vise dem vejen mod mere miljøvenlige vaskevaner” fortæller Sarah Schaefer, VP Sustainability (Europe), Electrolux. ”Ved en række små ændringer, som at installere et mikroplastfilter, kan vi alle sammen reducere vores negative påvirkning på miljøet,” fortæller Schaefer.

Fem små skridt, der kan hjælpe dig godt på vej
At vaske mindre og bruge tøjet i længere tid er en god taktik i forhold til at skåne både tøj, miljø og mindske udledningen af mikroplastfibre. Electrolux har samlet fem små skridt, som du nemt kan tage i brug for at forbedre dine vaskevaner:

Vask mindre – En vask kan frigive op til 700.000 mikrofibre.
Gem og brug din garderobe længere – Folk bruger i gennemsnit et stykke tøj ti gange, inden det bliver smidt ud[1]. Nyt tøj frigiver op til otte gange så mange mikrofibre som tøj, der er blevet vasket fem gange. Efter fem gange frigives en lavere og mere stabil mængde[2].
Fyld maskinen – Større portioner vasketøj har vist sig at reducere frigivelsen af mikrofibre grundet mindre friktion og en lavere ratio af vand til stof.

Vask på lavere temperatur – Studier har vist, at en vask på 40°C eller højere frigiver flere mikrofibre end en vask på 30°C eller lavere.
Installer et mikroplastfilter – Det er bevist, at et mikroplastfilter reducerer frigivelsen af mikrofibre i spildevandet.
Mikroplastfilteret kan stoppe en udledning på 90 % af mikroplastfibrene

Mikroplastforurening har bevæget sig ind i alle afkroge af Jorden[3], og tekstilindustrien er en af de fire hovedsyndere. En ny undersøgelse viser, at 73 % af mikrofibreforureningen i de tidligere uberørte arktiske farvande er fra syntetiske fibre, der stammer fra tekstil[4]. Ifølge United Nations Environment Programme (UNEP) svarer problemet til at smide 3 milliarder polyestertrøjer i havet hvert år.

Det nye mikroplastfilter gør det nemt for husstanden at tage det første skridt mod et sundere vaskemiljø. Electrolux forventer potentielt at kunne stoppe, hvad der svarer til to plastikposer fyldt med plastik fra at ryge i havet årligt per husstand. Det nye mikroplastfilter fra Electrolux forhindrer under vask udledningen af op til 90 % af mikroplastfibrene større end 45 mikroner fra syntetisk tøj.

Electrolux Mikroplastfilter fungerer sammen med alle Electrolux-, AEG- og Zanussi-vaskemaskiner, og det er let at installere ved at fastgøre en vægstøtte til filteret til en overflade med skruer. Det er bredt tilgængeligt med vejledende udsalgspris på DKK 595,-.