Efter flere eksplosioner i København er der igen kommet fokus på anvendelsen af videoovervågning i Danmark. Dansk Folkeparti ser gerne at der bliver installeret mere overvågning i det offentlige rum, så man bedre kan få indsigt i centrale pladser, udsatte boligområder og vigtige veje.

Mange virksomheder anvender dog allerede videoovervågning i dag, hvilket hjælper politiet i deres arbejde. Den store udfordring er dog vedligeholdelse af disse kameraer. Det gør i sidste ende, at politiet ofte må opgive at finde gerningsmanden.

Foto: Bagger Låse & Alarm

For mange uskarpe og utydelige billeder.
Problemet er ikke, at der er mange virksomheder, der har et stort ønske om at indbrudssikre sig og nærområdet. De får installeret eller installerer selv overvågningskameraer, hvilket er rigtig positivt.

Thomas Bagger, direktør for Danmarks største sikringscenter (Bagger Låse & Alarm A/S) og videoovervågningsekspert, udtaler, at problemet opstår, når virksomheder ikke får vedligeholdt deres kameraer. Der er alt for mange tilfælde, hvor politiet ikke kan efterlyse gerningsmanden, fordi billederne fra overvågningskameraet simpelthen ikke er for uskarpe. Hvis politiet alligevel vælger at offentliggøre utydelige billeder, fører det ofte til ukonkrete henvendelser. Derfor er tydelige, skarpe billeder altafgørende i politiets opklaringsarbejde.

Hvordan kan virksomheder afhjælpe problemet?
En af grundene til uskarpe billeder er, at mange virksomheder glemmer at pudse eller rengøre deres linse. Thomas Bagger påpeger vigtigheden i at bruge den lille mængde tid, det kræver, på at vedligeholde sine overvågningskameraer, så det fungerer efter hensigten.

Der er også mange virksomheder, der simpelthen får installeret kameraer uhensigtsmæssigt i den forstand, at de forskellige typer af kameraer installeres i forkerte højder, vinkler og positioner. Skarpheden af billederne påvirkes meget af, hvilket kamera der er placeret hvor. Derfor er det vigtigt at rådføre sig med en professionel, hvis man er i tvivl om, hvordan og hvor kameraerne skal placeres.

En tredje forglemmelse blandt virksomheder er, at overvågningskamera er et stykke software, der skal opdateres løbende på lige fod med smartphones og computere. Sørg derfor for at holde dine overvågningskameraer ’up-to-date’, så du får skarpe og identificerbare billeder. Disse 3 faktorer spiller nemlig en stor rolle for politiets muligheder for at fange en gerningsmand eller indbrudstyv, hvis uheldet skulle være ude.

Husk at overholde lovgivningen når du installerer videoovervågning. Reglerne for private og erhverv kan du læse mere om på Baggers Låses webside her.

Hvorfor øge sikkerheden, hvis det ikke fungerer optimalt?
Det er ikke en omfattende eller tidskrævende opgave, der skal til for at lette politiets arbejde. Derfor er den store opfordring at tage den nødvendige vedligeholdelse alvorligt, ellers er videoovervågning ofte ikke optimal.

De grynede og ubrugelige billeder, der ofte medfører, at gerningsmanden går fri, er med til at give f.eks. indbrudstyve mere blod på tanden – især når der er flere og flere, der går fri til trods for, at de er fanget på overvågningskameraer.

En korrekt installation og en løbende vedligeholdelse – både i forhold til rengøring og opdatering af software – har en stor betydning i sidste ende. Der anslås at være omkring 1,5 millioner af overvågningskameraer i Danmark, og hvis de bare blev vedligeholdt optimalt, ville der formentlig ikke være nær så mange indbrud eller voldssager på åben gade.