Den populære sommerferieaktivitet Madskoler aflyses. Tryghed og sikkerhed for frivillige og børn kommer først og usikkerheden omkring retningslinjerne er for store, er begrundelsen. Det oplyser Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelse.

Pressefoto: Landbrug & Fødevarer

I starten af marts så sommeren 2020 lys ud for aktiviteten Madskoler, der normalt giver flere tusinde børn sjove, lærerige og aktiverende oplevelser med mad over 5 dage i sommerferien. Knap 400 frivillige havde tilmeldt sig, ugeprogrammet lå klart og mange lokaler var booket. Alt tegnede til, at det skulle blive et af de største madskoleår nogensinde. Men så kom coronakrisen og vendte op og ned på det hele. Efter at have håbet og ventet på bedre tider i to måneder, er den tunge beslutning om at aflyse sommerens Madskoler nu truffet.

Madskoler arrangeres af børne- og ungdomsorganisationen 4H i et ikke kommercielt samarbejde med Landbrug & Fødevarer og REMA 1000. Henrik Dalum, der er formand for 4H, siger – Jeg er allermest ked af det på børnenes vegne. Det er den tungeste beslutning, jeg har været med til at træffe i min tid som formand for 4H, men den er nødvendig. Usikkerheden er for stor, og trygheden og sikkerheden hos frivillige og børnene vil og skal altid komme i første række.

Beslutningen er truffet til trods for, at myndighederne har både sommerferieaktiviteter og indendørs foreningsaktiviteter på listen over, hvad de håber at kunne åbne i fase 3. Hvilke indendørs foreningsaktiviteter, der kan afholdes, er dog ikke fastlagt endnu. Det vil afgøres af et såkaldt sektorpartnerskab på et endnu ikke defineret tidspunkt. – Alt i forhold til fase 3 beror på rigtig mange hvis’er. Derfor har vi sat aktiviteterne på Madskoler op imod de sundhedsfaglige retningslinjer, der eksisterer på nuværende tidspunkt. Og her må vi bare konstatere, at de rammer vi vil være nødsaget til at lægge ned over Madskoler, vil ændre hele vores koncept. Det synes vi hverken børn eller frivillige er tjent med, siger Line Munk Damsgaard, ernæringschef og projektleder i Landbrug & Fødevarer.

REMA 1000 bakker op om beslutningen.
– Det er vigtigt, at vi passer godt på hinanden, og samtidig skal det være en fornøjelse og en god oplevelse at deltage på Madskoler. Vi bakker derfor 100% op om beslutningen og ser frem til at fortsætte samarbejdet i 2021, siger indkøbs- og marketingdirektør Anders René Jensen.

Selvom tristheden er til at spore hos arrangørerne bag Madskoler, så er kampgejsten og målsætningen om at give børn sjove og lærerige oplevelser med mad bestemt fortsat til stede. – Vi er i fuld gang med at udforske mulighederne for alternative madaktiviteter senere på året og vi vender stærkt tilbage. Ligesom vi selvfølgelig glæder os til at afholde Madskoler igen i sommeren 2021, siger Henrik Dalum.