Imperial slog dørene op i 1961, var det “under udfoldelsen af megen festivitas”, som datidens Biografbladet skrev, og med hele 1.521 sæder i vifteform i salen, der var opbygget som et amfiteater med et smukt lysegråt silkeforhæng. Fra de mange glasdøre på Gammel Kongevej kom man via billetkontorets fire luger ind i biografen, der havde marmorgulv og husede byens eneste biografvestibule med en væg belagt med 24 karats bladguld. I dag er Imperial stadig en af de få en-sals biografer, som har overlevet tiden og særligt 1970erne, hvor de fleste biografer blev bygget som multibiografer med flere sale.

Nordisk Film overtog Imperial i 1983, og biografen er ombygget og moderniseret betydeligt gennem årene, så interiør og farvesammensætning er væsentligt ændret siden åbningen i 1961. Den klassiske og tidløse tresserstil har gennemgået naturlige forandringer, men grundelementerne i foyeren med den brede marmortrappe, broen og den vifteformede sal er næsten urørt siden åbningen i 1961. Teknikken er løbende blevet opgraderet, og Imperial blev i 2004 bl.a. den første digitale biograf i Danmark. Biografsalen med i dag 996 sæder er Nordens største, og i 2021 genåbnede Imperial efter covid-19-nedlukningen som en THX Ultimate Cinema med ultimativ lyd, lys og lærred samt dobbelt laser-projektor. Faktisk findes der kun én anden THX Ultimate Cinema i verden.

“I 60 år har Imperial været et samlingspunkt for hovedstadens filmelskere. Det er hér, man går hen, når biografturen skal være noget ud over det sædvanlige. Det fantastiske ved Imperial er, at biografen på én gang har bevaret sin klassiske sjæl, samtidig med at biografoplevelsen er ultra-moderne og blandt verdens bedste,” siger Louise Møller, biografchef i Nordisk Film Biografer Imperial.

Københavns ukronede gallabiograf

Imperial er Københavns ukronede gallabiograf, hvor kendte gæster fra Dronningen over de største danske skuespillere og Hollywood-stjerner har lagt vejen forbi. I 1965 overværede Charmian Carr, der spillede Liesl von Trapp, premieren på den elskede musicalfilm “The Sound of Music”, og nogle år efter i 1969 vistes Stanley Kubricks mesterværk “Rumrejsen år 2001” til Bodil-prisuddelingen, hvor Jaques Tati besøgte biografen for at hente en Bodil for filmen “Playtime”. Gennem tiden har mange andre store Hollywood-navne som Will Smith, Bradley Cooper, Pierce Brosnan og Viggo Mortensen besøgt biografen.

I øjeblikket er det den 25. James Bond-film “No Time to Die”, der spiller for fulde huse i Imperial. De danske biografer er nemlig vendt stærkt tilbage efter Covid 19-nedlukningerne og de seneste tre måneder er der blevet solgt rekordmange billetter til både danske og internationale film.

“Biografen tilbyder en ægte social oplevelse, som Imperial om nogen har været bannerfører for i nu 60 år, hvor de største film bliver vist i de bedst mulige rammer. Det er altså noget helt andet end at se en tv-film hjemme i sofaen,” siger Louise Møller.

Fødselsdagen fejres med James Bond og gratis popcorn til alle gæster

Når Nordisk Film Biografer Imperial den 3. november markerer sin 60-års dag bliver det med rabatteret billetpris på 100 kr., så gæsterne kan opleve James Bond i skikkelse af Daniel Craig. Der serveres desuden en lille gratis popcorn pr. gæst, så filmoplevelsen fuldendes på klassisk vis, præcis som Imperial altid har været garant for.

Pressefoto