Frederiksbergs uofficielle hovedgade Gammel Kongevej er kendt for et pulserende byliv, eksklusive butikker og imponerende herskabslejligheder og sideveje med patriciervillaer. Mange af dem er opført helt tilbage i 1800-tallet, hvor man dengang byggede med flotte detaljer som karnapper og gesimser, mens vinduerne var koblede.

For at bevare det udtryk og den historie, som vejen emmer af, er det vigtigt at renovere med respekt for det oprindelige, og det har man netop gjort ved en af vejens store etageejendomme.

Navnet Gammel Kongevej kommer af, at det danske kongehus for omtrent 300 år siden benyttede vejen, når de skulle ud af byen. Også i dag har den store vej på Frederiksberg et majestætslig islæt, da der på begge sider står imponerende arkitektoniske bygninger fra 1800-tallet.

Gammel Kongevej er en gade, der historisk set har været beboet af folk med mange penge. Derfor har der også gennem årene været ressourcerne til at købe de eksklusive og flotte bygningsdetaljer, som man i dag arbejder for at bevare.

Her er Gammel Kongevej nummer 171, som netop har gennemgået en omfattende renovering, et godt eksempel. Bygningen står nemlig flot med karnapper, dannebrogsvinduer og gesimser, der danner en smuk overgang mellem facadens dele, og som således tilsammen repræsenterer et lille stykke af Danmarks historie.

– Gammel Kongevej er formentlig den ældste vej på Frederiksberg, og for at bevare både Gammel Kongevej 171 og resten af vejens udtryk er det derfor vigtigt, at der bliver renovereret med respekt for det traditionelle håndværk. Og det har vi netop gjort ved nummer 171, hvor bygningens intet mindre end 190 vinduer er blevet udskiftet med nøje udvalgte materialer, fortæller projektleder hos tømrerfirmaet TSCO A/S Christian Overgaard, der gennem mange år har beskæftiget sig med at renovere ældre bygninger i Frederiksberg-området med fokus på at bevare det traditionelle udtryk.

I alt indeholder adressen på Gammel Kongevej 20 lejemål, hvoraf ti af dem er herskabslejligheder. Samtlige lejemål har netop fået skiftet vinduerne med nye fra Frovin Vinduer & Døre. Vinduesproducenten er nemlig specialiseret i at producere nicheproduktet koblede vinder, som måske ikke er så velkendt på det brede byggemarked, men som særligt egner sil til ældre og fredede bygninger.

– Vi producerer såkaldte koblede vinduer, som er et produkt, man især bruger til fredede og bevaringsværdige bygninger som denne. Det er nemlig en moderne udgave af de traditionelle kittede sprossevinduer med et enkelt lag glas yderst og et forsatsvindue inderst, som man brugte for over hundrede år siden. Dengang var den inderste rude dog monteret på vindueskarmen, hvilket var en kende upraktisk, og derfor har vi i den moderne udgave sammenkoblet den yderste vinduesramme og den inderste forsatsramme. På den måde kan det åbnes og lukkes som et helt almindeligt vindue, mens det samtidig syner af det oprindelige håndværk, fortæller Frovins salgschef Claus Haastrup.

Selvom det koblede vindue produceres efter den håndværksmæssige tradition og er tro mod det oprindelige design, så lever det også op til nutidens bygge- og energikrav. Eksempelvis er Frovins vinduer blandt markedets mest energirigtige løsninger, da de leveres med energimærkningen A som standard.

Til opgaven er der valgt de koblede vinduer til bygningens facadeside ud mod vejen, da det var påkrævet fra kommunens side, mens gårdsiden har fået Frovins termovinduer.  ­- Kommunen har ret til at stille krav til, hvilke materialer en bevaringsværdig bygning skal renoveres med – simpelthen for at sikre at byggetekniske eller arkitektoniske kvaliteter bliver bevaret. Og da koblede vinduer er et nicheprodukt, som er dyrere end et standard termovindue, giver det derfor god mening at vælge koblede vinduer ud mod vejen og termovinduer til gårdsiden, slutter Claus Haastrup.

På Frederiksberg og i resten af København er koncentrationen af fredede og bevaringsværdige bygninger høj, og derfor ligger en stor andel af Frovins marked også i netop dette område.

Om FROVIN Vinduer & Døre.
FROVIN Vinduer & Døre er et af Danmarks største og førende brands inden for koblede vinduer og døre samt foldedøre. FROVIN leverer moderne løsninger med et klassisk udtryk og specialiserer sig især ved specialfremstillede vinduer og døre til bevaringsværdige bygninger. Med udgangspunkt i det oprindelige vindues æstetiske kvaliteter skaber Frovin koblede løsninger, der fører bygningen tilbage med respekt for historie og arkitektur.

Alle vinduer og døre er udviklet og bearbejdet efter stolte, danske håndværkstraditioner og produceres i Danmark af specialister med indgående kendskab til både håndværket og moderne, computerstyret produktionsteknologi.

FROVIN er en del af Inwido-koncernen, Europas største producent af vinduer og blandt førende leverandører af døre. Inwido har ca. 4.400 ansatte og opererer i Danmark, Finland, Norge, Sverige, Estland, Tyskland, Litauen, Irland, Polen, UK og Østrig. I 2017 havde Inwido en omsætning på godt 4,9 mia. DKK.

Læs mere på www.frovin.dk.