Efter indførelsen af klip i kørekortet for brug af håndholdt mobil bag rattet siger mange bilister, at de har lagt mobilen væk. Men hver 3. bilist erkender, at de stadig bruger mobilen håndholdt, når de kører bil, viser tal fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension.

I september sidste år blev straffen skærpet for at bruge blandt andet håndholdt mobil bag rattet, når man kører bil. Foruden en bøde på 1.500 kroner koster det nu også et klip i kørekortet samt 500 kroner til Offerfonden. Det var et enigt Folketing, der stod bag beslutningen, som skal være med til at gøre trafikken mere sikker.

Nu viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, at klippet har påvirket mange bilister. Næsten syv ud af ti bilister, der før lovændringen brugte deres mobil håndholdt under bilkørsel, siger, at de har ændret adfærd efter lovændringen.

– Det er utroligt farligt og helt uacceptabelt at bruge håndholdt mobiltelefon, mens man kører. Ikke kun for bilisten selv, men også for alle andre i trafikken. Derfor er jeg rigtig glad for, at indførelsen af klip i kørekortet har haft en så markant effekt på bilisternes adfærd, når det kommer til at bruge mobilen bag rattet. Men det betyder ikke, at arbejdet stopper her. Uopmærksomhed er ofte involveret, når der sker ulykker i trafikken. Derfor vil jeg bede Færdselssikkerhedskommissionen om at se på, om vi kan tage andre tiltag i brug for at højne opmærksomheden og orienteringen blandt bilisterne på de danske veje, siger transportminister Benny Engelbrecht.

Foto: Rådet for Sikker Trafik

Uopmærksomhed er et stort problem.
Undersøgelsen om bilisternes adfærd bag rattet offentliggøres netop nu, hvor Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension gennemfører en landsdækkende kampagne mod uopmærksomhed i trafikken. Som opbakning til kampagnen gennemfører politiet en landsdækkende politikontrol i uge 8.

Undersøgelsen blandt bilisterne viser også, at 88 % af de adspurgte mener, at uopmærksom bag rattet er uacceptabelt. Men samtidig erkender 34 % af bilisterne, at de selv bruger mobilen bag rattet til fx at skrive eller læse beskeder, tage fotos eller finde vej. Det er bekymrende mange, mener Rådet for Sikker Trafik.

– Mange ulykker kan undgås, hvis flere er opmærksomme i trafikken. Det er ikke nok, at man har den rigtige holdning og tager afstand fra uopmærksomhed, hvis man samtidig selv sidder og tjekker mobilen, hver gang den bipper eller brummer. Vi skal have endnu flere til at lægge mobilen væk eller sætte den på lydløs og køre bil, når de kører bil, siger Mogens Kjærgaard Møller, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.

En undersøgelse fra Norge viser, at risikoen for strafpoint/klip i kørekortet afskrækker bilister fra at overtræde færdselsloven. Særligt når trafikanter har fået ét eller flere klip, har ordningen effekt med hensyn til at få dem til at overholde reglerne i trafikken.

Fakta:
Ulykkestal fra Vejdirektoratet viser, at i seks ud af ti dødsulykker er der uopmærksomhed eller manglende eller utilstrækkelig orientering involveret.

Gode råd:
Sådan bliver du en mere opmærksom bilist. Find de gode råd fra Rådet for Sikker Trafik her.

Fakta om undersøgelse blandt 1.513 bilister om uopmærksomhed og klip i kørekortet:

Klip ændrer adfærd:
Har risikoen for at få et klip i kørekortet fået dig til at gøre noget anderledes, når du kører? (spørgsmålet er stillet til de bilister, der kendte til lovændringen og som før lovændringen brugte mobil håndholdt under bilkørsel):
• Ja, jeg bruger slet ikke håndholdt mobil mere: 37 %
• Ja, jeg bruger håndholdt mobil i mindre grad end tidligere: 31 %
• Ja, jeg bruger håndholdt mobil i højere grad end tidligere: 3 %
• Nej, jeg bruger håndholdt mobil i samme grad som tidligere: 24 %
• Ved ikke: 5 %

Holdning til uopmærksomhed bag rattet:
Hvad er din holdning til, at folk er uopmærksomme, når de kører bil i trafikken? Dvs. kører bil samtidig med at de fx taler i håndholdt mobil, indstiller GPS, læser sms’er, finder ting frem etc.:

Det er ikke acceptabelt: 88 %
Det er acceptabelt: 11 %
Regionale tal: Så mange bruger mobilen håndholdt:
Så mange bilister siger, at de meget ofte, ofte eller en gang imellem benytter mobilen håndholdt, når de kører bil til fx at læse/skrive beskeder, tale i telefon, finde vej (GPS), tage fotos, søge efter musik, være på sociale medier, spille spil etc.

Total: 34%
Nordjylland: 39 %
Midt- Vestjylland: 28 %
Østjylland: 40 %
Syd- og Sønderjylland: 38 %
Fyn: 35 %
Midt-Vestsjælland, Sydsjælland, Lolland-Falster og Bornholm: 30 %
Region Hovedstaden: 32 %

(kilde: Epinion for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, 1.513 adspurgte bilister, november 2019).