Det er ofte svært at vide, hvordan barnet klædes bedst på, sådan at han eller hun har nok tøj på, når I skal være udenfor i de kolde perioder.

Derfor gennemgår vi her de forskellige lag tøj, som typisk gør sig gældende, når piger og drenge bruger dagen udenfor. Det kaldes for 3-lags princippet, og når du har læst vores korte introduktion, er du uden tvivl klar til at klæde børnene godt på.

Det inderste lag tøj
Den funktion som det inderste lag tøj har, er at transportere sved og fugt væk fra kroppen. Hvis barnet får det for varmt, er det vigtigt at sveden og evt. overskydende varme ledes væk fra huden. Eksempler på det inderste lag kan være en langærmet undertrøje eller et par lækre leggings eller boxershorts. Uld er godt som det inderste lag.

Det midterste lag
Når først det inderste lag tøj er fundet, skal der nu styr på det midterste lag tøj, hvis funktion er isolerende. Midterlaget skal holde barnet varmt og holde kropstemperaturen god, når det er køligt udenfor.

Med det midterste lag tøj, skal der være plads nok mellem lagene til at eventuel damp kan bevæge sig væk.

Vigtigt at vide om det midterste lag tøj
● Mellemlaget fungerer kun som et mellemlag, og ikke det yderste lag tøj
● Tøjet må ikke sidde for tæt

Det yderste lag
Det yderste lag tøj skal beskytte mod vind og kulde samt holde barnet tørt. Det yderste lag skal dermed være enten vandafvisende eller vandtæt – alt efter hvor meget det regner og/eller sner. Det skal desuden være vindtæt, så blæsten ikke køler barnet.

Foruden dets vand- og vindafvisende funktion, skal det yderste lag også være åndbart, så eventuel fugt kan blive ledt væk fra kroppen.
Til efteråret anbefales uldundertøj, regntøj, softshell og fleece. Til vinterperioden anbefales uldundertøj, vinterjakker og flyverdragter.

 

Det yderste lag tøj skal beskytte mod vind og kulde samt holde barnet tørt. Foto: Wheat