Det populære, prisvindende og albumaktuelle bluesband, Thorbjørn Risager & The Black Tornado, suser med deres nye 11. album “Come On In” i kufferten afsted på Danmarksturné.

Thorbjørn Risager & The Black Tornado – Cover Come On In. PR-foto.

Thorbjørn Risager & The Black Tornado er et af Danmarks flittigste orkester, og har stor succes også på de udenlandske scener.

Kasper Wagner og Hans Nybo, der begge er på saxofon, er to af bandets medlemmer, som bor på Frederiksberg. Hans Nybo samlede saxofonen op som 12-årig, og blev senere uddannet fra Rytmisk Musikkonservatorium. Han har spillet i en række bands som “Silver Rockets”, “Captain Hoffers Showband m.fl. Hans Nybo spillede i 2004 on and off med Thorbjørn Risager & The Black Tornado og blev i 2014 fast bandmedlem.

Allerede som 9-årig begyndte Kasper Wagner at spille på blæseinstrumentet, saxofonen. Gennem sin musikalske karriere har han siden da spillet med en række orkestre og bands bl.a. DR Symfoniorkester, The Orchestra, DR Bigband og Blast.

Gennem mere end 1.000 koncerter i 21 forskellige lande har det hårdt swingende ensemble etableret sig som et af de flittigste navne på den danske og europæiske livescene. De trækker en stribe priser og flotte anmeldelser i deres kølvand. Det hårdtarbejdende orkester, sætter en dyd i at spille smilet frem hos publikum, også på den nye udgivelse. For det er det, bluesen kan: Groove alle livets problemer væk. Det ved
frontmanden bedre end de fleste. Og på det kommende album – med den inviterende titel ’Come On In’ – går han i clinch med alt fra egen alder til den politiske virkelighed.

På den måde symboliserer titlen alt det, Thorbjørn Risager & The Black Tornado står
for. ”Nogle tror, at blues er trist, fordi den er opkaldt efter melankoliens farve og har sine rødder i musik spillet af slaverne i USA. Men man skal huske, at det var musik, man samlede sig om, når man havde fri fra strabadserne. Den opstod i festligt lag og var beregnet til at danse til. Den tradition vil jeg gerne være med til at løfte videre så man forløser problemerne via musikken og går hjem med et smil på læben.”

I 2019 arbejder de på samme måde, som da de begyndte. Thorbjørn Risager sætter sig derhjemme med sin akustiske guitar og skaber sangens kerne, inden det kommer i studiet, hvor alle byder ind med beats, basgange, hornstemmer og fills. Alt det, som giver Black Tornados touch af, at elementerne raser omkring Risagers stemme.

Den fordomsfri og fornyende tilgang til blues kan give sangene strejf af funk, gospel, soul, og rock ’n’ roll. Det afhænger af feelingen og sangens vilje. En af de markante nuancer på det nye album er aksen af melankolske sange med akustisk guitar. Den er opstået instinktivt, fordi bluesen nu engang afspejler, hvor Risager står i livet. ”Bluesen er min ventil. Og denne gang har jeg skrevet nogle sange om at være i tvivl om, hvorvidt jeg er det rette sted i mit liv. Der er dog noget grundlæggende i min sangskrivning, som søger mod lyset. Som handler om at bide tænderne sammen og sige: ’jeg skal nok komme videre’. ”

’Never Giving In’ er netop sådan et nummer, mens ’Last Train’ behandler bekymringen for at falde for langt ind i sig selv. ’Nobody but the Moon’ viser en sjælden politisk side af Thorbjørn Risager, når den stiller spørgsmålene: Hvem så børnene, der druknede i Middelhavet, og hvem hørte deres skrig? Og svarer: ”Nobody but the moon.”

Midt i alvoren fremhæver albummets titelsang ’Come On In’ imidlertid det opløftende fællesskab, Thorbjørn Risager & The Black Tornado ønsker at skabe. Den kredser om en bar, hvor alle er velkomne, og Risager har skrevet den med Mojo i København i tankerne. For som han siger: ”Det er der, vi i bandet voksede op og mange af os mødte vores kærester.”

Nogle orkestre brager igennem og fader ud. Andre giver op, hvis gennembruddet ikke straks viser sig. Og så er der dem, for hvem det gælder liv og død at spille og stædigt vinder udbredelse ved at holde standarderne høje år efter år. Thorbjørn Risager & The Black Tornado hører til den sidste gruppe. Stille og roligt – både i Danmark og i udlandet – vokser kendskabet til de eksplosive koncerter, hvor guitar, bas, trommer, orgel og blæsere omkranser Risagers kraftfulde vokal – anmeldere har draget paralleller til både Ray Charles og Joe Cocker.

Blues ruller i blodet på frontmanden og har gjort det, siden han som 10-årig hørte noget helt magisk. Hjemme hos Risagers i Jyllinge satte hans to musiklærerforældre primært klassiske plader på anlægget, men inde hos naboen åbnede en anden verden sig. Han var for lille til at forstå dybden af rødderne, mængden af støv og grus, størrelsen på smerten og ikke mindst den forløsende eufori i at synge det hele ud. Han vidste bare, at det dér, det måtte han have med sig hjem. Så han fik overspillet kassettebånd med den eksotiske musik og faldt i årevis i søvn til lyden af Fats Domino og Muddy Waters.

Thorbjørn Risager & The Black Tornado tager på en omfattende tour i ind- og udland i forlængelse af ’Come on In’. Se datoer og følg bandet HER: www.facebook.com/ThorbjornRisagerAndTheBlackTornado/ og
www.risager.info

TRACK LIST
1. Come On In (04:12)
2. Last Train (03:25)
3. Nobody But The Moon (04:18)
4. Two Lovers (05:14)
5. Never Givin’ In (04:54)
6. Sin City (04:04)
7. Over The Hill ((03:42)
8. On And On (05:19)
9. Love So Fine (03:51)
10. I’ll Be Gone (03:10)

Thorbjørn Risager & The Black Tornado blev dannet i 2003. Faste medlemmer:
Thorbjørn Risager – vokal & guitar
Emil Balsgaard – piano, keys
Joachim Svensmark – guitar
Kasper Wagner – saxofon
Hans Nybo – saxofon
Peter Kehl – trompet
Søren Bøjgaard – bas
Martin Seidelin – trommer

Diskografi:
Live 2004 (Music Mecca/Cope Records 2005)
From the Heart (Cope Records 2006)
Here I Am (Cope Records 2007)
Live at Victoria (Cope Records 2009)
Track Record (Cope Records 2010)
Dust & Scratches (Cope Records 2012)
Between Rock and Some Hard Blues (Cope Records 2013) NB Opsamling
Too Many Roads (Ruf Records 2014)
Songs From The Road (Ruf Records 2016)
Change My Game (Ruf Records 2017)
Come on in (Ruf Records 2020)

Videoteaser: https://youtu.be/7pn1W4P1uRk