Genåbningen af landets museer fra d. 21. april vækker stor begejstring på Nationalmuseet, der byder på et hav af nye aktiviteter og udstillinger. Og kan man ikke vente endnu en måned, er der allerede nu delvist åbent på to museer udendørs.

Naationamuseet åbner

På Nationalmuseet er der stor begejstring for omsider at kunne genåbne dørene til landets mange museer og besøgssteder. Selvfølgelige i overensstemmelse med de gældende restriktioner. En hel stribe af arrangementer og nye udstillinger venter på danskerne allerede fra om en måneds tid og igennem hele sommeren – og der er god grund til at glæde sig.

“Det er jo helt fantastisk, at vi nu har en åbningsdato. Vi har ventet så længe, og vi glæder os helt ekstremt meget til at byde danskerne indenfor igen! Vi har gjort klar til de vildeste oplevelser rundt om i hele landet, så folk kan godt glæde sig til både helt nye og mere klassiske museumsoplevelser. Vi har en kæmpe vikingeudstilling, der åbner til sommer, og så har vi også en overraskelse i ærmet, som vi fortæller om på et andet tidspunkt,” siger Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet.

I København åbner Nationalmuseets historiske Palægård med debatter, forsker-quizzer, historisk banko, koncerter og sportsarrangementer. På Krigsmuseet kan man over sommeren kaste med “håndgranater”, styre fjernstyrede både og skyde med bue og pil. Og på Kronborg åbner dørene om en måned til en ny udstilling med Jim Lyngvilds fortolkning af kongerækken.

“Vi glæder os rigtig meget til at få mange gæster tilbage på Kronborg, hvor de kan opleve Jim Lyngvilds fortolkning af kongerækken i skarp og levende dialog med Nationalmuseets renæssanceekspert Poul Grinder Hansen. Jims fotografiske scener levendegør de historiske regenter på en måde, som vi ikke har set før,” siger konstitueret slotschef og vicedirektør Erik Als.

To museer er delvist åbne
Kan man ikke vente endnu en måned på åbningen af museerne, er der allerede nu mulighed for at få kulturhistorien ind under huden. Både Frilandsmuseet og Kongernes Jelling har nemlig delvist åbent allerede, fordi dele af deres udstilling er tilgængelig udendørs.

På Frilandsmuseet kan besøgende opleve de historiske bygninger og de mange nuttede kyllinger, kaniner, får og geder. I påsken vil der desuden være påskejagt for børnene, fortæller museumschef Peter Henningsen:

“Vi tror, det er lige dét, mange familier har brug for som en sjov udendørs aktivitet i påsken,” siger Peter Henningsen og lægger ikke skjul på, at de er klar til yderligere genåbning om en måned:

“Vi glæder os så meget til, at der bliver åbnet helt op, for vi har en masse spændende aktiviteter klar med levende teater og et nostalgisk Orla Frøsnapper-univers, ligesom både børn og voksne kan give sig i kast med at afprøve en masse forskellige håndværk. Så der er i den grad mulighed for at få én på opleveren i det gamle Danmark.”

Hos Kongernes Jelling kan de ansatte næsten heller ikke vente med at åbne yderligere op for flere gæster. De håber, at mange allerede i påsken vil booke deres guider til udendørs omvisninger.

“Vores guider står og tripper for igen at få lov til at vise rundt og fortælle om vores storslåede historie, for de har skulle holde dem inde så længe, at de næsten ikke kan vente længere – det gælder også mig selv,” siger Morten Teilmann-Jørgensen, der er museumschef på Kongernes Jelling.

Også Trelleborg holder udendørs åbent i påsken, hvor der vil være mini-rundvisninger, familiequiz og våbendemonstration.

Vikinger, håndgranater og renæssancemusik venter
Nationalmuseets 18 besøgssteder har fra foråret og over sommeren en perlerække af spændende udstillinger og aktiviteter på tapetet. Vi giver dig her et overblik over, hvad danskerne blandt andet kan se frem til, når museerne om cirka en måned får lov til at åbne:

• “Historien ud af boksen”
Vær med, når vi lukker vores fælles fortid ud i det fri. Fra 8. maj til 5. juni.
Danmarks største skatte er bag lås og slå. I deres topsikrede glasmontrer ligger de beskyttet mod tyveri og tidens tand. Men nu sker det. Med allerstørste forsigtighed tager museets forskere vores arvegods ud af montrerne, så du kan stå ansigt til ansigt med fortiden.
I hænderne på eksperterne bliver museumsskattene en genvej til fascinerende fortællinger om den historie, vi alle er en del af. En nøgle til en anden tid, der kan virke nok så fjern, men som nu, bogstaveligt talt, kommer helt tæt på. Hvilken gestand vi tager ud på dagen er hemmeligt.

• “Tag med vikingerne på togt”
Se Danmarks absolut største samling af skatte fra vikingetiden. Og tag med på togt. Du skal plyndre, kæmpe og undvige ildbomber. Åbner 26. juni 2020.
På en efterårsdag i 859 viser en drage sig i Middelhavet. Den hugger igennem bølgerne med kurs mod Nordafrika. Dragehovedet sidder på et prægtigt vikingeskib fra Skandinavien. Kaptajnen er den sagnomspundne viking Bjørn Jernside og hans krigeriske kumpan Hasting. Antændt af begær efter sølv og eventyr drager hele flåden på 62 skibe på togt mod Rom. Nationalmuseets gæster kommer med på det dødsensfarlige togt.
Bestsellerarkæolog Jeanette Varberg står bag Nationalmuseets nye vikingeudstilling. Her kan man se Danmarks absolut største samling af skatte fra vikingetiden. Blandt andet Fæsteskatten, Tissø-ringen og verdens største vikingeskib Roskilde 6.

• Velkommen til Prinsens Palægård. Københavns nye uderum
Nu åbner den historiske Palægård med café, legerum og stemningslyde fra 1700-tallets København. Du kan høre hestevogne, der kører ind i gården og småsludren fra palæets tidligere beboere. Om eftermiddagen og om aftenen åbner Palæscenens program med debatter, forsker-quizzer, historisk banko, koncerter og sportsarrangementer.

• “Kongerækken på Kronborg – Fakta og fantasi med Jim Lyngvild og Poul Grinder-Hansen”
Jim Lyngvild har skabt en storslået og fabelagtig udstilling med stemningsfulde portrætter af kongerækken fra Gorm den Gamle helt frem til vores egen Dronning Margrethe. Det er sket i samarbejde med Kronborg og Nationalmuseet, herunder i særdeleshed med historiker og seniorforsker Poul Grinder Hansen. Dialogen – eller armlægningen – imellem de to om grænserne mellem fantasi og fakta kommer i udstillingen til udtryk i film, lydspor og tekst, som nuancerer billederne. Udstillingen byder både på seksuelle eskapader og tigerjagt, når kongerækken fortolkes, og der er både noget til historienørderne og de nysgerrige blikke.

• Musica Ficta – renæssance vokalensemble flytter ind på Kronborg
I år starter Kronborg Slot på en ny musikalsk rejse. I de næste tre år vil slottet være “hjem” til et af verdens førende renæssance vokalensembler, Musica Ficta. Under den berømte dirigent Bo Holten’s kyndig ledelse vil smukke stemmer atter fylde Kronborgs dansesal med renæssancetoner, ligesom de gjorde i Christian 4s tid. Med åbne prøver og koncerter bliver slottet virkelig en fest for ørerne.

• Krigershow, træningslejr og våbendemonstrationer på Trelleborg
Trelleborg åbner i påsken for mini-rundvisninger på udendørsarealet, til familiequiz og våbendemonstration. Til Sankt Hans kan der opleves ægte krigershow, båltale, koncert og fællessang.
Hele sommeren vil der være “vikingesommer” med forskellige vikingeaktiviteter, herunder træningslejr for børn, bueskydning fra hesteryg og fokus på vikingernes madvaner, smykker og togter.
I uge 29 holder Trelleborg Vikingefestival – hvis restriktionerne tillader det.

• Skandinaviens største udgravning på programmet i Jelling
Påsken: Guidede ture på monumentområdet.
Historisk sommer: Badehotellet handlede om sommeren 41, og det samme gør rundvisningerne på Kongernes Jelling hele sommeren, da det er 80-året i år for den store udgravning af Sydhøjen – Skandinaviens største udgravning.

• Kast med “håndgranater” på Krigsmuseet
Vi har i juli sommerferieaktiviteter for hele familien på Krigsmuseet, hvor man bl.a. kan skyde med bue og pil, kaste med “håndgranater” og styre fjernstyrede både. I august har vi arkitekturløb sammen med Dansk Arkitektur Center.

• Nyt oplevelseskoncept på Dronningens Christiansborg
Vi glæder os til at byde børn velkommen til et nyt oplevelseskoncept på Dronningens Christiansborg til sommer. Vi bruger foråret på at teste nogle forskellige oplevelser med vores gæster.
I det tidlige efterår åbner vi særudstillingen Margrete den Første, der er et samarbejde med filmen af samme navn med Trine Dyrholm i hovedrollen.

• Liselund levendegøres af kunstnere
I et nyt samarbejde med Foreningen Liselund Laboratorium, som bl.a. Trevor Davies, direktør for Københavns Internationale Teater, og lokale kunstnere står bag, bliver Liselund Have levendegjort med 12 kunstneriske nedslag gennem året. Desuden byder vi på rundvisnings på lystslottet.

• Lydvandring og arbejderhistorie i Brede
Under nedlukningen introducerede vi en ny, gratis lydvandring i området lavet i samarbejde med Lyngby-Taarbæk Kommune og Stadsarkivet. Via app’en Useeum
I august-september er der omvisninger om arbejderhistorien på området. Billetterne er allerede til salg (med forbehold ift. forsamlingsforbud)

• Omvisninger igen på Eremitageslottet
Besøg slottet på en omvisning i juni-august (med forbehold ift. forsamlingsforbud)

• Frihedsmuseet byder på byvandring
På Frihedsmuseet har vi i juli en helt ny byvandring.

• Fokus på børn og unges krigsoplevelser på Frøslevlejren
Frøslevlejren viser en særudstilling om “børn og unge i krig”.