Efter covidnedlukningerne begyndte i starten af 2020, er hver tiende patient ikke vendt tilbage til tandlægestolen. Professor frygter konsekvenserne ved ringere tandpleje.

Ti procent af de tandlægepatienter, der har haft en konsultation hos tandlægen.dk i 2019 og starten af 2020, er siden februar 2020 ikke vendt tilbage til klinikkernes velkendte lokaler med plakater i loftet.

Peter Gade, tandlæge ved tandlægen.dk Forum & Implantatcenter på Frederiksberg, håber på, at flere patienter snart vender tilbage til tandklinikkens trygge rammer.

– Vi oplever, at patienterne er nervøse og tilbageholdende med at komme til det regelmæssige eftersyn. Det er et gevaldigt problem, da behandlingen ofte bliver mere kompliceret, jo længere tid den udskydes. Hvis et lille hul i tanden bliver opdaget tidligt nok, kan patienten nøjes med at få en tandfyldning. Hvis hullet ikke bliver opdaget i tide, vil det vokse sig så stort, at det risikerer at blive både kompliceret og dyrt at udbedre. Vi er klar til at tage imod alle patienter, og jeg glæder mig især til at kunne se folk smile igen. Ikke kun med øjnene, fortæller Peter Gade.

Tandlægen udbedrer risici i tide

Tandlægeforeningen anbefaler almindeligt raske danskere at gå til tandlægen regelmæssigt, men at hyppigheden i sidste ende bør følge en dialog mellem tandlæge, patient og de individuelle forhold. De regelmæssige tandlægebesøg er nemlig ikke kun nødvendige i forhold til at opdage huller i tænderne i tide.

– Patienter, der går regelmæssigt til tandlæge, har dels mindre risiko for at få betændelse i mundhulen, dels en bedre chance for at opdage og udbedre risici i tide. Det er eksempelvis vigtigt at forebygge parodontitis, da flere undersøgelser viser, at det kan forværre alvorlige sygdomme som diabetes, hjertekarsygdomme og leddegigt, siger Palle Holmstrup, der er professor ved Odontologisk Institut ved Københavns Universitet.

Tandlægeforeningen anslår, at hver tredje tilfælde af mundhulecancer bliver opdaget hos tandlægen. Der er altså mere end bare tandsundhed på spil, når danskerne fravælger tandlægen af frygt for corona.

Ingen får corona hos tandlægen

Der er ifølge Peter Gade ingen tvivl om, at frygten for at blive smittet med COVID-19 fortsat spiller en rolle i forhold til, at hver tiende patient holder sig væk. Den frygt vil han dog gerne mane til jorden med en klar opfordring til at reetablere den gode vane med regelmæssige tandlægebesøg.

– Hygiejne har altid været en altoverskyggende prioritet i tandplejen, og siden corona har vi skruet endnu mere op og benytter alle nødvendige værnemidler i overensstemmelse med de nationale infektionshygiejniske retningslinjer, så enhver trygt kan komme til behandling hos os, siger Peter Gade.

En af de patienter, der har holdt sig væk fra det regelmæssige tandlægebesøg er 63-årige Linda Passarge.

– Jeg var meget nervøs og utryg ved coronasituationen, så jeg vurderede, at mit tandlægebesøg ikke var nødvendigt. Jeg fandt dog ud af, at der ikke er grund til bekymring. Der er styr på hygiejnen og retningslinjerne, så det var en god oplevelse at besøge tandlægen, som jeg vil gøre regelmæssigt igen, siger Linda Passarge.

Foto: ABW