Både mænd og kvinder kan få kræft, som skyldes HPV – en virus, der smitter ved seksuel kontakt. Piger har fået tilbudt HPV-vaccination i 10 år, og fra 1. september vil drenge også kunne få gratis HPV-vaccination.

HPV-vaccinen bliver et gratis tilbud til drenge, der fyldte 12 år den 1. juli i år eller senere – et tilbud, som Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen håber, at mange drenge og deres forældre vil tage imod.

“Kræftens Bekæmpelse har set frem til denne dag, hvor drengene nu endelig kommer med i vaccinationsprogrammet. For HPV rammer ikke kun piger, og både mænd og kvinder kan få kræft, som skyldes en HPV-infektion.” siger Janne Villemoes Bigaard, overlæge i Kræftens Bekæmpelse

Tilslutningen til HPV-vaccinen er stor hos pigerne.
Næsten 40.000 piger valgte sidste år at blive vaccineret mod HPV. Det var en rekord-stor stigning på 20 procent i forhold til året før. Ifølge tal fra Statens Serum Institut er 61 procent af pigerne fra årgang 2003 – altså de piger, som bliver 16 i år – nu færdigvaccineret. For to år siden gjaldt det kun 28 procent af pigerne.

“Det er dejligt at se, at pigerne og deres forældre tager godt imod tilbuddet om at blive vaccineret mod HPV. Og vi håber selvfølgelig at tilbuddet til drengene vil blive tage lige så godt imod. HPV-vaccination beskytter nemlig drengene mod både analkræft og kønsvorter” siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen.

I Norge har drenge i 7. klasse fået tilbudt gratis HPV-vaccination siden sommeren 2018, og hele 87 % af dem er blevet HPV-vaccineret.

Fakta:
I Danmark er der hvert år omkring 580 kvinder og 230 mænd, der får kræft, som skyldes HPV. Mange af de tilfælde kan undgås med HPV-vaccination.

Man kan blive smittet med HPV, første gang man har sex eller anden intim kontakt.
Kondom forhindrer ikke smitte med HPV, fordi virus kan sidde på huden omkring kønsorganerne.

HPV er den hyppigste seksuelt overførte virus i Danmark, og lige nu er omkring fire ud af ti unge under 30 år smittet med HPV.

HPV-vaccination beskytter mod størstedelen af alle tilfælde af livmoderhalskræft, analkræft samt kræft i skeden og kvinders ydre kønsorganer.

HPV-vaccinen beskytter også mod kønsvorter, som der hvert år er cirka 12.000 danskere, der bliver behandlet for.

Hvis du er i tvivl, så tag en snak med din læge. Du kan også læse mere på https://www.stophpv.dk/ og følge dem på Facebook-siden ‘Stop HPV – bliv vaccineret‘.