Siden marts er HiFi Klubbens salg af udstyr til hjemmebiografer steget med omkring 25 procent. Dansk prisvindende lyddesigner er begejstret over, at film og seriers lydside endelig bliver prioriteret i hjemmene. Det oplyser de i en pressemeddelelse. 

Tonemester Peter Albrechtsen glæder sig på den gode lyds vegne over, at hjemmebiografer ser ud til at være på vej frem. Foto: PR.

Coronanedlukningen har givet Frederiksbergs 104351 borgere ekstra mange timer i hjemmet. Her har filmstreaming og tv-serier fået et fast greb om danskernes skærmtid. Det viser DRs seneste rapport om danskernes medieforbrug

Det er dog ikke kun billedet, men også lyden, der har været i centrum – eller rettere surround. Det oplever HiFi Klubben, hvor salget af udstyr til hjemmebiografer er steget med 25 procent siden marts. Hos HiFi Klubben på Gammel Kongevej har man ifølge butikschef Niels Moesgaard kunne mærke den stigende interesse.

– Året 2020 har budt på serier som The Mandalorian, The Crown og The Undoing – serier der produceres på niveau med de helt store spillefilm. Jeg tror, danskerne er begyndt at indse, at store tv-serier bliver meget bedre med god lyd, og derfor er de mere villige til at investere i en højtaler-løsning til fjernsynet, siger Niels Moesgaard.

Den nyfundne interesse begejstrer også den Robert-nominerede lyddesigner, Peter Albrechtsen. – Det er fantastisk, hvis flere opdager, hvor vigtig lydkvaliteten er for en filmoplevelse. Der bliver gjort meget ud af at udvikle god lyd – både ved film men også serier. Jeg bruger måneder, nogle gange år, for at lave den helt perfekte lydside, der kan være med til at give den autentiske og sanselige filmoplevelse, siger Peter Albrechtsen.

Hjemmebiografen kan begynde med stereoanlægget
Der er stor forskel på de rammer og ambitioner, man har for en hjemmebiograf. Derfor har HiFi Klubben samlet en række gode råd til, hvordan du kommer i gang med at løfte filmoplevelserne skridt for skridt.

Soundbar gør en forskel: Den første investering i hjemmebiografen er centerhøjtaleren, der har til opgave at gengive dialog. Den opgave kan løses med en soundbar, der allerede er en meget udbredt lydløsning. Soundbaren placeres under eller over TV’et, kan typisk forbindes til ens telefon og er på grund af sit enkle design en meget populær løsning.

Stereoanlæg med hjemmebiografforstærker: Hvis man endnu ikke har besluttet sig for at lave en fuldt udstyret hjemmebiograf, kan man komme langt med et stereoanlæg med hjemmebiografforstærker. Højtalerne kan bruges som de to sidehøjtalere ved siden af TV’et, der er næste skridt i en hjemmebiograf.

Placering af højtalere: For at få den optimale lydoplevelse, skal højtalerne placeres korrekt. Centerhøjtaleren placeres under eller over TV’et, mens de to sidehøjtalere skal stå ved siden af. Baghøjtalerne, der er næste skridt og giver surroundsound oplevelsen, skal stå bag eller ved siden af sofaen. Modsat de andre højtalere kan baghøjtalerne placeres lidt højere oppe, mens de resterende højtalere helst skal være i ørehøjde.

Mærk eksplosionen: Trumfen i en klassisk hjemmebiograf er subwooferen. Hvis man er til action og gerne vil mærke suset, når bilen vælter rundt eller en bombe eksploderer, skal man placere den ved siden af sofaen. Ser man mange koncerter og hører meget musik, giver subwooferen den bedste effekt, hvis den står ved TV’et mellem højtalerne.

HiFi Klubben er med ca. 95 fysiske butikker i Danmark, Norge, Sverige, Holland og Tyskland og fem nationale onlinebutikker Europas største specialkæde inden for højkvalitets hi-fi. www.hifiklubben.dk