Saml hele familien om en rigtig jule-hyggedag, hvor I laver jeres egen julepynt af skønne ting fra naturen – det er både billigt, nemt og bæredygtigt. Vintermånederne byder på særlige stemnin­ger i naturen: Stilhed i skoven, skumring og mørke, fortælling ved bålet og selvfølgelig juleforberedelser.

Foto ABW

Juletiden er en god anledning til en samle-tur i skoven for hele familien.

Gran og mos er fast inventar i juledekorationer, men også taks, thuja og kristtjørnen med de blanke mørkegrønne blade og røde bær er klassisk julegrønt. Kogler fra fyr, lærk eller gran kan bruges i dekorationer – og også blomster, bær, svampe og nødder.

“Det bugner med gratis julepynt i skovene, men det er ikke alt, man må tage med hjem. Som tommelfingerregel må du samle så meget, der kan være i en plasticpose, til eget forbrug. Og så er det vigtigt at huske, at du ikke må gå udenfor stier og veje for at samle kogler og mos i private skove, det må du gerne i de offentligt ejede skove” siger Louise Skou Grindsted, kommunikationskonsulent i Friluftsrådet.

Masser af ideer til naturlig jul
I stedet for at gå ud og købe en masse ny julepynt i plastik kan du lave din egen. Som både er billigere, sjovere, mere bæredygtigt – og samtidig giver en hyggelig dag, som hele familien kan være med til.

Adventskranse og kalenderlys
Tag hele familien ud i skoven og find mos, grankogler, flotte grene, fjer eller blade.

Tag alle de flotte ting med hjem og lav jeres egne dekorationer. Det eneste I skal købe, er kalender/adventslys og eventuelt noget ler, hvis i vil bruge det. Det er nemt, hyggeligt og miljøvenligt.

Lav din egen nisse
Du kan lave din egen nisse ud af grankogler eller træ. Tag ud i skoven og find en tyk gren eller en grankogle. Grenen skal saves skråt over i den ene ende, og saves lige over i den anden ende, så nissen kan stå fladt.

Mal herefter nissen i de farver du har lyst til. Du kan bruge gamle knapper eller lignende til dekoration.

Lav din egen nissehue
Det er altid sejt at kunne lave sin egen nissehue, som en rigtig nisse ville gøre det.

Du skal bruge følgende:
Sæbespåner
Farvet uld (deforeslår rød)
Gammel dækkeserviet i plastik
Hvis du har det: Bobleplast

Opløs 1 spsk sæbespåner i 1 liter varmt vand, og lad det hvile i cirka 15 minutter. Form en dækkeserviet til et kræmmerhus, der passer til barnets hoved. Tape eller clips dækkeservietten, så den holder formen – også når den bliver fugtig. Klip den til, så den kan stå på bordet uden at vælte. Dyp en tot uld hurtigt i sæbeblandingen – den skal ikke være dyngvåd. Sæt ulden på formen.

Når første lag sidder nogenlunde fast, gentager du processen fra start. Ulden skal dog denne gang ligge i en anden retning. Når du synes, huen er fast og tyk nok, vender du forsigtigt vrangen ud og filtrer indersiden. Når begge sider er faste, skyller du huen grundigt i lunkent vand.

Lav jeres egen lanterner af is og nattefrost
Find nogle balloner og fyld dem med vand. Stil dem ud i frosten en nat eller to, og lad vandet fryse til is. Vandet fryser til is udefra og ind, derfor vil der være et vandfyldt hulrum i midten. Efter en nat eller to kan du klippe ballonerne op ved knuden og hælde det overskydende vand ud.

Placer herefter et fyrfadslys i hulrummet. Nu har du din helt egen lanterne af is, hvilket kan være utrolig smukt til julearrangementer eller fester i juletiden.

Det må du samle i naturen – Naturens materialer
I offentlige skove må du gerne samle julepynt fra skovbunden. I privatejede skove må du kun samle det, du kan nå fra veje og stier, altså ikke gå ud i skovbunden. Mængden er den samme: Du må højst fylde en bærepose og kun til eget forbrug.

På strande må du samle, hvad du kan bære uden hjælpemidler og altså ikke hvad der kan være i en bærepose – en lille spand betragtes ikke som et hjælpemiddel.

I offentligt ejede skove må du gerne klippe grene og kviste af løvtræer, der er over 10 m høje. Du må samle grankogler fra skovbunden, men ikke tage dem af træerne. Du må klippe grene af væltede træer, hvis det ikke er træer til pyntegrønt og julepynt. Der hvor der dyrkes pyntegrønt, må du hverken samle eller klippe grene og kviste.

Se mere om, hvad du må, på gaanyeveje.dk/kend-reglerne

Kilde.