Billedkunstneren og komponisten Kasper Eistrup modtager prisen som Årets Frederiksberg Kunstner 2024, og skuespiller Nina Rask modtager prisen som Årets Frederiksberg Talent 2024. Priserne gives som en hyldest til deres bidrag til kulturlivet på Frederiksberg.

Billedkunstneren og komponisten Kasper Eistrup modtager prisen som Årets Frederiksberg Kunstner 2024, og skuespiller Nina Rask modtager prisen som Årets Frederiksberg Talent 2024. Pressefoto Frederiksberg Kommune

En enig kommunalbestyrelse har udpeget Kasper Eistrup som Årets Frederiksberg Kunstner 2024 og Nina Rask som Årets Frederiksberg Talent 2024 for deres bidrag til kulturlivet på Frederiksberg.

Priserne, der er en fast tradition, hylder kulturlivet på Frederiksberg og fejrer de ildsjæle, der beriger byens kreative miljø. I år uddeles prisen som Årets Frederiksberg Kunstner for 42. gang og prisen som Årets Frederiksberg Talent for 27. gang.

I år går den eftertragtede pris som Årets Frederiksberg Kunstner til Kasper Eistrup. Han er kendt som forsanger, guitarist og sangskriver i rockbandet Kashmir, som blev dannet på Kastanievej Efterskole tilbage i 1989. Ud over sin musikalske karriere er Eistrup også en anerkendt billedkunstner. I 2018 blev han udvalgt til at male et officielt portræt af vores nuværende konge. Eistrup har gentagne gange anvendt sit kunstneriske virke til at støtte velgørende formål. Han bor og har din daglige gang på Frederiksberg, hans studio ligger på Vesterbro i København.

Nina Rask modtager Årets Frederiksberg Talent for sit bidrag til at trække unge til teatret og for på en sårbar, ærlig og humoristisk måde at skildre sin egen generation. I 2019 blev hun en del af DR’s Talenthold, og i 2023/2024 var hun huskunstner på Aveny-T. Her har hun medvirket i forestillingerne Grubleren og Min Mor Siger, som tiltrak så mange unge, at pladserne ikke slog til.

Borgmester Michael Vindfeldt (S) er glad for valget:

”Kasper Eistrup er en dygtig musiker og kunstner, der udviser mod til at gå nye veje og bruger sin stemme til at gøre en forskel. Nina Rasks evne til at tale til de unge præcis dér, hvor de er, er enestående, og hun formår som få andre kunstnere at trække de unge ind i teatret med sine sjove og rammende historier. Begge gør noget særligt for kulturen her på Frederiksberg, og det er fantastisk at kunne anerkende deres arbejde.”

Formand for Kultur- og Fritidsudvalget Lotte Kofoed (SF) fremhæver værdien af priserne:

”Uden disse dygtige kunstnere ville Frederiksberg ikke være det samme. De beriger vores kulturliv, giver os nye perspektiver og styrker vores fællesskaber. Det er virkelig en ærefuld opgave at kunne anerkende vores dygtige kunstnere med disse priser, og jeg glæder mig til at fejre Kasper Eistrup og Nina Rask senere på året.”

Priserne blev indstiftet af Frederiksberg Kommune, kunstnerprisen i 1981 og talentprisen i 1996 og har siden været en fast bestanddel af byens kulturelle kalender. Nomineringerne kommer fra byens borgere, institutioner og foreninger, og det er kommunalbestyrelsen, der træffer det endelige valg.

Prisoverrækkelsen finder sted i efteråret 2024 og vil blive offentliggjort på Frederiksberg Kommunes hjemmeside og Facebookside.

Fakta:

  • Frederiksberg Kommune har siden 1981 kåret en “Årets Frederiksberg Kunstner” og siden 1996 “Årets Frederiksberg Talent”. Prisen er en anerkendelse af byens dygtige kunstnere og talenter og en fast tradition på Frederiksberg. Med begge priser følger 10.000 kroner.
  • Kasper Eistrup, født 1973, er billedkunstner, musiker, sanger og komponist. Han er kendt som forsanger i bandet Kashmir, som må betegnes som et af de største rockbands i Danmark. De seneste år har han også slået sit navn fast som billedkunstner, hvor han især udfolder sig inden for maleri og tegning samt installationskunst. Han har haft flere soloudstillinger og har også været udvalgt til at male et officielt portræt af daværende kronprins Frederik, som er udstillet på Frederiksborg Slot. I Danmark er han repræsenteret af Martin Asbæk Gallery. Eistrup har ofte brugt sit arbejde i velgørende sammenhænge og har støttet især narkomaner og hjemløse, bl.a. ved coverart-udstillingen “Pass on the Good Life” (2002) samt arrangementer og støttekoncerter for fixerum på Vesterbro. 
  • Nina Rask, født 1998, er skuespiller, komiker, manuskriptforfatter og vært. Hun har medvirket i teaterforestillingerne “Grubleren” (2023) og “SEX” (2022), begge på Aveny-T, samt “UNGDOM” på REPUBLIQUE (2015). Derudover medvirker Nina i filmen “Nattevagten” (2023) og har medvirket i tv-serierne “Carmen Curlers 2” (DR, 2023), “TOO SUNE” (DR, 2022), “SEX” (TV2, 2020) og dokumentarfilmen “VENUS, let’s talk about sex” (2017). Nina var en del af DR’s Talenthold fra 2019-2021 og var bl.a. vært og tilrettelægger på P1’s “Funny Guy” (2022) og P3’s podcast “Hvor regnbuen ender” (2021), som modtog Rainbow Awards mediepris samme år. I 2023 modtog Nina Rainbow Awards’ pris for Årets LGBT-person og var i 2022 nomineret til Zulu Comedy Gallas Årets Talentpris.

Læs her.