Antallet af biarter daler i Danmark. På de seneste fire årtier er cirka 50 af i alt små 300 vilde biarter uddøde, og flere risikerer at uddø i fremtiden særligt på grund af pesticider.

Derfor gør Frederiksberg Kommune en særlig indsats af hensyn til bierne. Blandt tiltagene er bivenlige blomster og planter i parker, insekthoteller med hulrum hvor bierne kan bo, og så var Frederiksberg den første kommune, der indførte kemifri drift af kommunens udearealer; det skete allerede i 1998.

Foto: Anne Beth Witte

På grund af den samlede indsats udnævner Dansk Biavlerforening Frederiksberg til bivenlig kommune. Det sker den 16. maj klokken 10 i Grøndalen ud for Bernhard Bangs Allé 45. Alle er velkomne.

Borgmester Jørgen Glenthøj (C) opfordrer de, der kan en onsdag formiddag, til at kigge forbi:

”Frederiksberg er en grøn kommune, og vi lægger stor vægt på naturen. Derfor vil vi gerne gøre vores til biernes overlevelse ved at skabe de bedst mulige betingelser for disse vigtige insekter. Ved arrangementet kan alle interesserede høre mere om, hvordan vi som enkeltpersoner også kan gøre en forskel,” siger han.

Ved arrangementet introducerer Frederiksberg frøblandingen Frederiksberg Blomstereng, som er sammensat af særligt bivenlige blomster. Den bliver uddelt til alle fremmødte, og kan efterfølgende hentes på Borgerservice på Frederiksberg Rådhus, så længe lager haves.

Formand for Frederiksberg Kommunes By- og Miljøudvalg, Jan E. Jørgensen (V), opfordrer til at plante den bivenlige frøblanding og understreger vigtigheden af at minimere brugen af pesticider i private haver:

”En væsentlig forudsætning for at bier og andre insekter trives er, at man ikke bruger pesticider på deres levesteder. Det er vi for længst holdt op med at gøre i Frederiksberg Kommune, og jeg vil opfordre alle til også at minimere den private brug. På den måde kan vi i det små hjælpe de insekter, der er så afgørende for det globale spisekammer,” siger han.