Danmark har tiltrådt en tredje forhåndsindkøbsaftale med en vaccineproducent om leverancer af vacciner mod COVID-19, som EU-Kommissionen har indgået på EU-landenes vegne. Den indebærer, at op til ca. 5,2 mio. borgere kan blive vaccineret i medfør af den aftale alene – hvis altså vaccinen godkendes af myndighederne. Det oplyser Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

Danmark har tiltrådt en tredje forhåndsindkøbsaftale med en mulig leverandør af vacciner mod COVID-19, som EU-Kommissionen indgik den 8. oktober. Aftalen, som er indgået med virksomheden Johnson & Johnson, indebærer, at op til ca. 5,2 mio. borgere kan blive vaccineret i medfør af den aftale alene, hvis den godkendes.

For en måneds tid siden indgik EU-Kommissionen den første aftale om en vaccine med vaccineproducenten AstraZeneca, der sikrer Danmark ret til inkl. optioner at købe vacciner svarende til behandling af op til ca. 2,6 mio. borgere i Danmark – hvis den viser sig at være sikker og effektiv. Efterfølgende har EU-kommissionen indgået aftale med Sanofi-GSK om vaccinedoser svarende til behandling af op til ca. 1,9. mio. borgere i Danmark.

Mål: Vacciner nok til alle

Alt i alt betyder de tre aftaler altså, at Danmark nu teoretisk set i alt kan købe vacciner til op til 9,7 mio. borgere, fordelt som følger:

  • Astra Zeneca: ca. 2,6 mio. vacciner
  • Sanofi-GSK: ca. 1,9 mio. vacciner
  • Johnson & Johnson: ca. 5,2 mio. vacciner

Det er dog kun i teorien, for det er langt fra sikkert, at alle vacciner godkendes og alle optioner udnyttes.

EU-Kommissionen fortsætter forhandlingerne på vegne af EU-landene med flere andre vaccineproducenter om aftaler om forhåndsindkøb. Det sker for at sikre, at der er vacciner nok til alle, hvis det viser sig, at en eller flere af vaccinerne ikke kan godkendes.

Læs mere

Pressemeddelelse fra EU-Kommissionen 8. oktober 2020: Coronavirus: the Commission approves third contract to ensure access to a potential vaccine

Nyhed på lmst.dk fra 21. september: Endnu en aftale om forhåndsindkøb af potentiel vaccine mod COVID-19

Nyhed på lmst.dk fra 14. august: Første aftale landet om leverance af potentiel vaccine mod COVID-19

Tema på lmst.dk: Vacciner og medicin til behandling mod COVID-19

Læs her om EU-Kommissionens strategi for coronavirusvacciner