Vi er vilde med at genskabe naturen i byernes baggårde og på altaner, men sammen med de grønne planter flytter naturens dyr også ind. Det giver hvert år mange opkald til Dyrenes Vagtcentral 1812. 

Anden er en fast del af bybilledet omkring søer og parker. Men hvert år, når kalenderen viser maj, begynder ænderne at indtage overraskende steder i byerne, så som altankassen på tredje sal, beplantning på firmaets tagterrasse eller det tjavsede buskads i atriumgården.

“Når ændernes ynglesæson begynder, kan de pludselig befinde sig steder, der kan synes mærkelige. Men det giver egentlig god mening, at der lige pludselig ligger en rugende and i altankassen, for hvor skulle den ellers ligge,” siger Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse.

“Ænderne har ikke andre steder at være, og det er derfor vigtigt at huske, at de ikke kun hører til i parken, men alle steder der er skabt natur,” pointerer han.

Foto: Dyrenes Beskyttelse

Du kan også flytte ællingerne
Dyrenes Vagtcentral 1812 får hundredvis af indberetninger om andefamilier, der synes at befinde sig uhensigtsmæssige steder. Sidste år rykkede dyreambulancen ud til intet mindre end 122 sager, der omhandlede ællinger i atriumgårde. Men i mange af tilfældene kan henvenderen selv hjælpe andefamilien.

“At fange en andefamilie er ikke nødvendigvis et job for dyreambulancen. Ofte kan man selv gøre noget. Vagtcentralen er et godt sted at få vejledning til, hvordan andesituationen håndteres bedst muligt,” forklarer Michael Carlsen.

Foto: Dyrenes Beskyttelse

Det skal du gøre
Opdager du en andefamilie i en atriumgård, kan du gøre følgende:

  • Andemor med ællinger under 5 dage gamle: ring 1812 og få vejledning
  • Andemor med ællinger over 5 dage gamle: ænderne kan ikke flyttes. De skal fodres, indtil de er 4 uger gamle. Ring evt. 1812 for vejledning
  • Ællinger uden andemor skal på vildtplejestation. Ring 1812 og få assistance

/Pressemeddelelse – Dyrenes Beskyttelse