Flere og flere virksomheder anvender microinfluencers til at markedsføre sig. Grunden til dette er, at det er en forholdsvis billig metode til at komme ud til mange mennesker på sociale medier. Microinfluencers er personer, som har en profil på sociale medier med flere følgere end normalt, men som ikke har lige så mange følgere som influencers. Desuden er microinfluencers ofte set som normale mennesker, som mange potentielle kunder kan afspejle sig i, hvorimod influencers ofte lever et helt andet liv end normale mennesker.

Hvad skal jeg vide om skjult reklame?

Det kan være fristende for microinfluencers at modtage betaling for at reklamere for et produkt, men ikke gøre sine følgere opmærksom på denne betaling. Følgerne tror på den måde, at microinfluenceren blot anbefaler produktet, fordi microinfluenceren godt kan lide det og det virker derfor mere troværdigt end hvis følgerne blev gjort opmærksom på, at denne modtager betaling.

MEN ifølge den nye markedsføringslov, som trådte i kraft i 2017, er skjult reklame ulovligt. Derfor skal både microinfluencers og selve virksomheden, der betaler for samarbejdet være opmærksom på, at opslag skal markeres som reklame, når produkter/services er modtaget i gave eller mod betaling for reklamen.

Hvordan overholder jeg reglerne?
Uanset om du er microinfluencer eller virksomhed, der samarbejder med en microinfluencer, så skal du sikre, at reglerne overholdes. Dette gøres ved, at man på det medie hvor produktet markedsføres skriver ”reklame” eller “sponseret”. På den måde gøres forbrugeren opmærksom på, at der reklameres for produktet. Det kan resultere i en bøde fra forbrugerombudsmanden, hvis reglerne ikke overholdes.

Er du i tvivl om, hvorvidt du overholder reglerne?
Det kan være svært at navigere rundt i reglerne, og derfor er det en fordel at få hjælp af en ekspert inden for markedsføring ved den mindste tvivl. Skjult reklame kan være en dyr omgang at begive sig ud i.

Du bør, som læser, ikke lade artiklen stå alene i forhold til konkrete, juridiske problemer, men derimod søge individuel rådgivning i form af at konsultere en advokat. Vær også opmærksom på, at artiklen kan være forældet, også efter ganske kort tid f.eks. på grund af praksisændringer eller på grund af ændret lovgivning.

Foto: ABW