I det danske sommerland kan man igen høre, at der bliver talt tysk, svensk og norsk. Efter to somre i coranaens tegn peger nye tal på et solidt comeback til de udenlandske turister.

Foto ABW

Antallet af udenlandske overnatninger på de danske hoteller, campingpladser, udlejede feriehuse, feriecentre mv. har været markant større i år. I alt 7,4 mio. overnatninger mod knap 700.000 i 2021. Det er samtidig 3 pct. flere end i samme periode 2019, som var året før coronakrisen. Tallene gælder perioden til og med maj, men fremgangen forventes at fortsætte ind i sommermånederne, vurderer Dansk Erhverv. Det er især flere turister i feriehusene, der trækker tallene op, mens der stadig mangler en del internationale gæster på hotellerne.

”Med baggrund i den gode udvikling i de seneste måneder, så forventer vi udover mange danske gæster også et solidt comeback af udenlandske sommergæster. Især de svenske og norske turister var savnede flere steder sidste sommer, men det ser lovende ud i år. Også de tyske gæster kommer talstærkt tilbage. I København er der kommet godt gang i den internationale turisme, men der er et stykke vej til at vi er tilbage på normalen,” udtaler Kirstine Tolstrup Nielsen, Chefkonsulent i Dansk Erhverv.

I 2021 foretog de udenlandske turister i alt 17,1 mio. overnatninger i Danmark, mens tallet lå på 28,9 mio. i 2019.

Selvom Dansk Erhverv forventer at det bliver en noget mere normal sommer end de foregående år, så er der stadig én ting der har ændret sig markant i turismeerhvervet.

”Vi ser lige nu et historisk højt niveau i mangel på arbejdskraft i turismen. Blandt hotellerne er det 3 ud af 4, der mangler hænder, mens det er 57 pct. af restauranterne. Også indenfor transport og rengøring er der udbredt mangel på hænder. Det gør det svært for mange virksomheder at imødekomme den gode bølge af efterspørgsel vi er inde i nu.”

Kilde.