Art Matter Festival, der afholdes d. 23. maj til 1. juni 2024 i København, kan i dag løfte sløret for at den sydafrikanske vingård Spier bliver festivalens hovedsamarbejdspartner. Som en del af partnerskabet har Spier oprettet en kunstnerpulje, som har bidraget med økonomisk støtte til 10 udvalgte udstillingssteder under festivalen. Samarbejdet understøtter Spiers mangeårige arbejde med at promovere sydafrikansk kunst i Danmark.

Pressefoto Spier

For første gang nogensinde er den danske kunstfestival Art Matter Festival og den sydafrikanske vinproducent Spier gået sammen om at forene de kunstneristiske tråde mellem Danmark og Sydafrika. Spiers sponsorat har gjort det muligt at oprette en særlig kunstnerpulje, hvorfra mindre kunstnere og kunstnergrupper har kunne søge om støtte til at drive deres udstillingssted under festivalen. Derfor vil besøgende i år kunne besøge 10 unikke lokationer rundt omkring i København, som er muliggjort via den sydafrikanske vinproducent.

“Mange forbinder ferniseringer og kunstudstillinger med vin, og det er slet ikke forkert, at de to ting går godt sammen. Men da vi indledte vores samarbejde med Spier var dét, der vægtede højest, naturligvis Spiers mangeårige arbejde med kunsten, som var årsagen til det gode match,” siger Jan Falk Borup, direktør for Art Matter Festival.

Vinproducent med kunst i DNA’en
Partnerskabet mellem Spier og Art Matter Festival beror på et fælles værdisæt mellem de to organisationer om at anvende kunsten til at inspirere, italesætte vigtige dagsordener samt give talerør til mindre etablerede kunstnere.

Udover sponsoratet til de 10 udvalgte kunstnere, vil Spiers såkaldte Arts Trust, der er Spiers kunstsammenslutning, deltage i det professionelle program. For at sætte fokus på Spiers arbejde med diversitet og den sydafrikanske kulturarv vil Art Matter Festival ydermere afholde en roundtable-diskussion med Spier som vært. Under festivalen vil besøgende kunne nyde kunsten sammen med et glas vin fra Spier på de 10 udvalgte kunstnerdrevne udstillingssteder.

“Kunst er vævet ind i Spiers DNA – den sætter gang i ideer og skaber forbindelser mellem mennesker. Vores partnerskab med Art Matter Festival giver os mulighed for at styrke vores bånd til Danmark, som vi har skabt en stærk relation til gennem salg af vores vine i over to årtier gennem COOP,” siger Spiers managing director Frans Smit.

Mere end blot en vingård
Vejledt af ejernes vision er Spier Arts Trust blevet livsnerven for kunsten på Spiers vingård. Spier Arts Trust hjælper med at opdage og finansiere sydafrikanske talenter og støtter nye kunstnere gennem projekter som Creative Block. Mere end 1000 værker fra Spier Art Collection kan ses på gården i Stellenbosch, hvor værker er udstillet i bygninger og haver, som gæsterne kan nyde sammen med sæsonbestemt og oplevelsesrig kunst som Light Art Festival. Partnerskabet med Art Matter Festival er en fortsættelse af Spiers arbejde med at fremme og skabe stærke kunstforbindelser mellem Sydafrika og resten af verden.

____________________

Om Spier
Spier blev grundlagt i 1692 og er en af Sydafrikas ældste og mest berømte familieejede vingårde. På tværs af alle områder – fra dyrkelse af jorden til initiativer i lokalsamfundet, kunst og iværksætteri – arbejder Spier ud fra et langsigtet, regenerativt perspektiv. Dette har udmøntet sig i Spiers Growing for Good-initiativer, som sigter mod at have en langvarig positiv indflydelse på lokalsamfundet og at give mulighed for at skabe positive, sociale og miljømæssige forandringer.

Vi mener, at kunst er bedst, når det nydes i selskab med andre – fuldstændig ligesom med mad og vin. Derfor er Spier stolte af at have en af de største samlinger af moderne sydafrikansk kunst, som vores besøgende på gården i Sydafrika kan nyde sammen. Vi tror på, at kunst kan være med til at undervise, inspirere og opfordre alle til at åbne op og engagere os i hinanden og vores verden.

Om Art Matter Festival
Art Matter Festival er Danmarks største festival for samtidskunst, og samler hvert år op mod 200 udstillinger og events i København, Malmø og Århus. Stort set hele kunstbranchen deltager i festivalen, fra store institutioner som Louisiana og SMK, til mindre aktører, gallerier og projektrum. Festivalen er en del af Art Matter platformen, som også rummer en online kunstguide og kunstmagasin. Art Matter arbejder for et samfund, hvor man lytter til kunsten, når de vigtige beslutninger træffes. Art Matter giver overblik, forståelse og begejstring for den kunst, der viser nye muligheder og påvirker verden.

Læs her.