Det kan være, når du bevæger dig forbi et bestemt geografisk sted og får det dårligt. Eller det kan være, når du hører et bestemt navn. Det kan også sagtens være, når du skal ud af din bolig. Eller det kan være når du er alene, eller når du prøver at sove om natten. Senskadefølger kan vise sit triste ansigt på alle mulige måder og på alle mulige tidspunkter. Og hvad er en senskade så? Af: She Parson.

Det er, når du har været udsat for noget traumatisk i dit liv, og det mange år efter giver dig kvaler. Her taler jeg om overgreb. For traumatiske oplevelser kan vi jo også få ved andre oplevelser. Er du vokset op med alkoholiske forældre? Har du været udsat for incest? Har du fået tæsk som barn eller voksen? Er der sket et overgreb på dig,

Foto af She Parson

som har givet dig et  chok? Det kan rent faktisk også være om du har været sugarbabe eller på anden måde har prostitueret dig. Har du været udsat for voldtægt eller voldtægtsforsøg? Eller du er et af de mennesker som er blevet kastet i vandet, for at lære at svømme på den barske måde. Der er mange traumatiske oplevelser, som sagtens kan give dig senskader i mange år efterfølgende.

Hvis du sidder nu og tænker, at jo der var dengang hvor onkel Skid gramsede vulgært på min popo, men det er jo ingenting i forhold til listen af mulige senskadeemner. Og alligevel får jeg det nu, 30 år efter, vildt dårligt, når nogen klasker mig bagi… Så er det en senskade. Og den er lige så alvorlig som barnet som fik tæsk hjemme, fordi den forhindrer dig i at leve dit liv til fulde. Man bør ikke negligere sine egne følelser, fordi der er jo altid nogen som har haft det værre! Her er det vigtigt, at du tager dig af dig og eventuelt får snakket det ud med en god ven eller naturligvis en terapeut.

Det er også vigtigt at du lader dine omgivelser vide, at et klask i måsen slet ikke er i orden, hvis du får det dårligt af det. En senskade kan fortsætte hele livet, hvis du ikke får anerkendelse for dine følelser. I chokoplevelsen ved overgrebet, kan du sagtens have fået PTSD (Posttraumatisk stresslidelse) og måske levet med det i årevis, fordi du ikke har vidst, hvordan du kunne blive hel igen? Der er hjælp at hente. Du er ikke alene. Og du bør ikke være alene.

Der sidder et hav af fantastiske kompetente terapeuter i det ganske land, som har redskaberne til at hjælpe dig videre i dit liv. Du er mere end velkommen her hos mig. Brug den livline for din egen skyld. Hvis der stod et menneske ved siden af dig, som netop havde været udsat for det samme chok som dig, ville du så ikke gerne hjælpe vedkommende?

Kan du svare ja til det spørgsmål, så ønsker jeg for dig, at du har kærlighed nok til dig selv også, og vil række ud og modtage hjælp. Find mig på sexologshe.dk

Knus fra She.