De fleste har oplevet bøvl med kloakken, både på arbejde og i det private. Ligesom meget andet, skal en kloak også serviceres regelmæssigt for at fungere som den skal. En tilstoppet håndvask, eller et toilet der ikke vil skylle ud, kan vidne om at kloakken trænger til et eftersyn. Du får her et overblik over, hvordan du får løst dit kloakproblem, og hvad du skal holde øje med.

Hvad skal du gøre med en stoppet kloak?
Hvis uheldet skulle være ude, og du har behov for at få serviceret din kloak, er det en god idé at bestille en kloakrensning. På den måde vil din kloak blive renset og serviceret af professionelle, der hurtigt kan finde ud af, hvad der er galt. Problemet bliver derfor ikke bare løst, men også påpeget, så du fremover ved hvad der forårsager, at din kloak ikke fungerer. Hvis du oplever at afløb, toilet og vask bliver tilstoppet, kan det være nødvendigt at få din kloak spulet, eller hvis det er mere alvorligt, kan kloakken også slamsuges, så den bliver tømt. Det er dog vigtigt at du husker at få din kloak serviceret regelmæssigt, da det kan afhjælpe at din kloak bliver tilstoppet i tide og utide. Ved at få din kloak vedligeholdt er du også sikker på at din kloak fungerer som den skal, og at der ikke opstår større problemer, der kræver slamsugning.

Hvad skal du holde øje med?
Hvis du oplever at dine afløb ikke trækker vand, for eksempel i din håndvask, eller hvis dit toilet er tilstoppet, kan det være et tegn på, at din kloak er stoppet. Der kan være mange grunde til at kloakken er tilstoppet. Ved skybrud og oversvømmelser ses det ofte, at kloakker i hele Danmark bliver tilstoppet og ikke kan følge med. Dog kan du også selv have forårsaget tilstopningen, og dette ses typisk hvis der smides bind, vatpinde, vatrondeller og bleer i toilettet, eller hvis der ofte kommer madrester og fedt i afløbet i køkkenvasken. Du har måske også oplevet, at afløbet i bruseren kan blive tilstoppet, og dette skyldes blandt andet hår og sæberester, der sætter sig i risten og i vandlåsen. Dette behøver ikke nødvendigvis betyde, at din kloak også bliver stoppet, men det er en god ide at huske at rense afløb og vandlås ofte.

Hvis du er opmærksom på at undgå disse ting, kan du selv gøre meget for at undgå et stoppet afløb og en proppet kloak.

Hvis du oplever at afløb, toilet og vask bliver tilstoppet, kan det være nødvendigt at få din kloak spulet, eller hvis det er mere alvorligt, kan kloakken også slamsuges, så den bliver tømt. Foto: ABW