Antallet af indbrud i private hjem er fortsat lavere i Københavns Politikreds end før coronarestriktionerne ramte, men med de mørkere måneder for døren er det en god idé at sætte fokus på indbrudsforebyggelsen derhjemme. For der er flere ting, man selv kan gøre.

Foto: ABW

De seneste år er antallet af indbrud faldet betydeligt, og da coronarestriktionerne ramte sidste år, faldt antallet til et rekordlavt niveau. Flere var hjemme, og det gjorde arbejdsforholdene vanskelige for indbrudstyve.

Selv om vores hverdag nu er mere normaliseret, ser vi heldigvis stadig, at antallet af anmeldte indbrud i private hjem er på niveau med sidste år i Københavns Politikreds.

I politikredsen – der dækker kommunerne København, Frederiksberg, Dragør og Tårnby – er der således i årets første tre kvartaler registreret 834 indbrud i private hjem mod 888 i samme periode sidste år. Til sammenligning lå antallet i de første tre kvartaler af 2019, 2018 og 2017 på mellem 1.594 og 1.680.

I løbet af det seneste år er det lykkedes at anholde flere gerningsmænd, som mistænkes for at være serieindbrudstyve, hvilket også kan have påvirket tallene.

»Det er glædeligt, at langt færre er udsat for den grænseoverskridende oplevelse, det er at have indbrud. Men ethvert indbrud er et for meget, og derfor fortsætter vi vores målrettede arbejde på området,« siger leder i Afdeling for berigelseskriminalitet, vicepolitiinspektør Lars Feldt-Rasmussen.

»Samtidig vil vi gerne sætte fokus på, hvad man selv kan gøre for at minimere risikoen for indbrud i sit hjem. For vi står over for den mørkeste tid på året, og vi ved af erfaring, at mørket giver indbrudstyve bedre arbejdsvilkår mange steder,« siger han.

I en undersøgelse fra TrygFonden svarer seks ud af ti, at de ikke tror, de selv kan indbrudssikre deres bolig. Men der er faktisk flere ting, man selv kan gøre:

Gode råd
Vær en god nabohjælper: Et godt naboskab og et opmærksomt blik for, hvad der foregår i nabolaget, gør kvarteret mindre attraktivt for indbrudstyve. Hils på dem, du møder, og bed naboen om at komme affald i din skraldespand og slå græs/skovle sne, hvis du er væk i en længere periode. Gå evt. sammen i en gruppe i nabolaget og tilmeld jer Nabohjælp.

Tænd lys ude og trim hækken: Lys øger chancen for, at tyven bliver set af naboerne og derved forstyrret i sit arbejde. Vi anbefaler tænd-sluk-ure på dine lamper, så det ser ud som om, der er nogen hjemme, når du er bortrejst. Bor du i en villa eller stuelejlighed, er det også en god idé at undgå høje hække, træer og mørke gemmesteder omkring dit hjem.

Gør døre og vinduer svære at bryde op: Sørg for, at der er gode, solide låse på dørene, og at dine vinduer er sikret godt, så de er svære at bryde op.

Bestil et oplæg fra politiet: Vores nærbetjente og forebyggere er særligt uddannet i at vejlede i indbrudssikring, og grundejerforeninger, boligforeninger og lokalråd kan bestille et oplæg om indbrudsforebyggelse hos dem. Vi tilbyder også såkaldte tryghedsvandringer, som er en gåtur i området med beboere, hvor forebyggeren kommer med gode råd. Man kan bestille et oplæg via sin lokale betjent – nummeret findes på www.dinbetjent.dk.

Ring 1-1-4, hvis du har mistanke om et indbrud: Ser du personer med en mistænkelig adfærd i dit nabolag, eller har du haft indbrud, så ring til os på 1-1-4. Dine oplysninger kan være afgørende for vores efterforskning, og selv mindre detaljer kan være vigtige. Hvis indbrudstyven stadig er i hjemmet, skal man ringe 1-1-2.

Hvis uheldet er ude
Indbrud i hjemmet er omfattet af politigarantierne. Politigarantierne skal ses som et løfte til dig som borger om, hvad du kan forvente af politiet, herunder bl.a. at vi rykker hurtigt ud ved anmeldelser om indbrud i boligen.

Vi optager anmeldelsen og kigger efter mulige spor, og efterfølgende tager vi kontakt for at lave en tryghedsopfølgende samtale.

»Indbrud opleves ofte som krænkende og utryghedsskabende, og derfor kontakter vi som udgangspunkt altid borgere, der anmelder indbrud, efterfølgende. Vi tilbyder vejledning om, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for indbrud, og vi fortæller om, hvad der kommer til at ske med deres sag,« siger Lars Feldt-Rasmussen.

Link.