Sundhedsstyrelsen udgiver i dag opdaterede anbefalinger og gode råd til, hvordan man kan holde et privat arrangement i en tid, hvor der er risiko for smittespredning med ny coronavirus. Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

Når mange mennesker er samlet til private arrangementer, er der større risiko for smittespredning. Og da vi i øjeblikket ser stigende smitte med ny coronavirus, er det særligt vigtigt at have fokus på, hvordan man kan planlægge en sammenkomst, fx en fest, fødselsdag, middag eller en religiøs fejring, uden samtidig at sprede smitte. Mange har planlagt vigtige begivenheder og fejringer som bryllupper og konfirmationer, eller har måske udskudt en stor rund fødselsdag fra i foråret. For at hjælpe arrangører med at forebygge smitte, er de gode råd til planlægning af private arrangementer blevet opdateret.

”Som vært bør du begrænse antallet af gæster, du inviterer. Desuden bør du sørge for, at gæsterne har mulighed for hele tiden at holde 1 meters afstand til hinanden. En god tommelfingerregel er, at du ikke skal invitere mere end én gæst per 4 m2, da god plads gør det lettere at holde afstand. Afstand er det helt afgørende i forhold til at beskytte hinanden mod smitte,” siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen.

Både danske og internationale erfaringer viser, at fester og private arrangementer har været knudepunktet for smittespredning. Det vil sige, at mange deltagere er blevet smittet og desværre også har ført smitten videre ud i samfundet.

Rengøring, servering og andre gode råd.
De gode råd fra Sundhedsstyrelsen indeholder sundhedsfaglige anbefalinger til, hvordan man kan mindske risikoen for, at nogen bliver smittet til sit arrangement og giver konkret inspiration til servering, rengøring og hvordan man ved indretningen kan hjælpe gæsterne med at have rene hænder, holde afstand og vise hensyn til hinanden.

”Som vært kan du minde gæsterne om vores kendte anbefalinger, som forebygger smitte og samtidig gøre det let for dem at følge dem, også sent på aftenen. Opfordringer om at blive hjemme, hvis man er syg, tydelig markering af afstand på gulvet, hvor der kan være trængsel, håndsprit ved indgangen og ved genstande, som mange rører ved, er alle vigtige tiltag, som kan mindske smittespredning,” fortæller Bolette Søborg og tilføjer, at det også har betydning, hvis der fx er dans til festen: ”Det er vigtigt at tænke over, hvilke aktiviteter, der skal foregå. Vi ved, at sang og dans øger smitterisikoen, så spørg dig selv, om du kan finde på nogle andre festaktiviteter eller rykke arrangementet udendørs”.

Hvis en gæst er blevet smittet til arrangementet, er det vigtigt, at de andre deltagere bliver gjort opmærksom på det. Derfor bør man som arrangør eller vært sikre sig, at man har kontaktoplysninger på alle deltagere, så man kan kontakte dem eller hjælpe myndighederne med efterfølgende kontaktopsporing.