På tre ud af fire skoler står børnene nærmest i kø for at blive skolepatrulje. Det viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Lærerstandens Brandforsikring. Tirsdag og onsdag hyldes 8.000 skolepatrulje-elever fra hele landet med en festdag i henholdsvis LEGOLAND og Tivoli.

Året rundt står omkring 20.000 børn i alderen 12-13 år ved skolevejene for at hjælpe de yngre skolebørn sikkert og trygt over skolevejen. Eleverne møder før deres klassekammerater, får ikke løn og står ude i trafikken i deres refleksfarvede veste uanset om det stormer, kulden bider eller regnen vælter ned.

Foto: Rådet for Sikker Trafik

Og tilsyneladende er det en populær opgave blandt eleverne. På tre ud af fire skoler fortæller lærerne, at det er nemt eller meget nemt at få elever til at være med i en skolepatrulje. Det viser en undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik og Lærerstandens Brandforsikring har gennemført blandt 456 lærere i hele landet. – Det er meget positivt, at så mange børn frivilligt vil møde op hver dag for at hjælpe de yngre klassekammerater gennem morgentrafikken ved skolerne. Skolepatruljernes arbejde gør det også mere trygt for forældre at sende deres børn ud i trafikken. Den indsats fortjener et stort skulderklap, siger Jakob Skov Øllgård, konsulent i Rådet for Sikker Trafik.

For at belønne og hylde eleverne for deres frivillige indsats, har Rådet for Sikker Trafik og Lærerstandens Brandforsikring inviteret alle landets skolepatruljeelever til en gratis festdag i LEGOLAND i Billund tirsdag den 24. april og Tivoli i København onsdag den 25. april.

Klik her og se en liste over skoler (fordelt på postnr.), der sender elever til LEGOLAND eller Tivoli: https://www.sikkertrafik.dk/media/7319/skoler-elever-tivoli-eller-legoland.pdf (NB: der kan være flere skoler tilmeldt, da nogle skoler har meldt sig til efter tilmeldingsfristens udløb).

Foreløbig har omkring 8.000 skolepatruljeelever meldt deres ankomst. Omkring 3.000 elever møder op med deres lærere i LEGOLAND ved Billund og cirka 5.000 elever har meldt deres ankomst til Tivoli i København. På de to festdage vil eleverne blive hyldet for deres indsats af bl.a. Rådet for Sikker Trafik og politiet. Foruden rosende ord kan eleverne vinde præmier og får derefter fri adgang til forlystelserne som tak for deres bidrag på skolevejene.  –  Det her er en stor fest for skolepatruljerne. Mange elever har glædet sig hele året til de her to dage, hvor de sammen med vennerne bliver fejret, kan hygge sig og have en festlig og gratis dag i både LEGOLAND og Tivoli, siger Jakob Skov Øllgård, konsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Elever vokser med opgaven.
I sidste måned kom det frem, at hver tredje skolepatruljeelev har haft ubehagelige oplevelser med trafikanter, der ikke viser hensyn eller råber efter eleverne. Men det er tilsyneladende ikke noget, der afskrækker nye elever fra at melde sig til skolepatruljerne. Eleverne kan se flere fordele ved at være med i en skolepatrulje, svarer de lærere, der har kontakten til skolepatruljeeleverne ude på skolerne.

Eleverne bliver især motiveret af det ansvar, der følger med, når de skal hjælpe de yngre elever sikkert og trygt over skolevejen, viser undersøgelsen, som Rådet for Sikker Trafik og Lærerstandens Brandforsikring har gennemført blandt de 456 lærere, der har ansvar for skolepatruljerne.
– Skolepatruljerne tager ansvar for de yngre elever og de viser samtidig os andre, at man skal respektere hinanden – også i trafikken. Det kalder på anerkendelse og hyldest fra alle os, der møder dem på deres vej, siger Mikkel Klausen, CSR-chef, Lærerstandens Brandforsikring.

Tid og sted for fejring af skolepatruljerne:
Legoland, Billund: tirsdag den 24. april kl. 10-15 (dørene åbner kl. 10, hvor eleverne vælter ind. Kl. 13 er der arrangement ved scenen, hvor eleverne hyldes af Rådet for Sikker Trafik og politiet). Kontaktperson: Jakob Skov Øllgård, konsulent, Rådet for Sikker Trafik: 22696053.

Tivoli, København: onsdag den 25. april kl. 11-15 (dørene åbner kl. 11, hvor eleverne står i kø for at komme ind, og kl. 12 er der arrangement ved Plænen, hvor Rådet for Sikker Trafik og politiet hylder skolepatruljerne). Kontaktperson: Jakob Skov Øllgård, konsulent, Rådet for Sikker Trafik: 22696053.

Undersøgelse blandt 456 færdselskontaktlærere i hele landet: Hvorfor vil eleverne gerne være medlemmer af skolepatruljen? (flere svarmuligheder):

De får et ansvar for, at de yngre elever kommer sikkert over vejen: 67 %
Pga. muligheden for at komme i Tivoli eller LEGOLAND: 57 %
De føler sig “ældre”/føler sig som “en af de store”: 51 %
De synes, at det er sjovt: 40 %
Pga. muligheden for at gøre noget sammen med vennerne: 30 %

(kilde: Epinion for Rådet for Sikker Trafik og Lærerstandens Brandforsikring).