​Region Hovedstaden inviterer sammen med Region Syddanmark og tre kommuner 66 borgere til at deltage i en borgersamling om bæredygtigt forbrug.

Foto: ABW

​I dag modtager 20.000 danskere en invitation til at deltage i ”Borgersamling Bæredygtigt For-brug” i deres e-Boks. Invitationen kommer fra Region Hovedstaden, Region Syddanmark og kommunerne Vejle, Frederiksberg og Rudersdal. Målet er at samle en gruppe på 66 borgere, der skal give anbefalinger til, hvordan vi danskere kan forbruge mere bæredygtigt og passe bedre på jor-dens ressourcer.

Alle skal være med i den grønne omstilling
“Det er helt nødvendigt at få alle, der bor i regionen, med på vognen, hvis vi skal mindske det sto-re ressource- og klimaaftryk fra vores forbrug. Derfor vil vi gerne lytte til borgerne og høre deres mening om, hvordan vi som politikere kan hjælpe dem med at ændre forbrugsmønstre, så vi hur-tigere kommer i mål med den grønne omstilling”, siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S).

Danskernes forbrugsmønstre har et ressource- og klimaaftryk, der ligger langt over gennemsnittet i Europa. Faktisk ville vi have vi brug for hele fire jordkloder, hvis alle levede som danskerne. Der-for ønsker de to regioner og tre kommuner at få borgerne med til at gentænke forbruget og tegne en vision for en fremtid med et bæredygtigt forbrug.

Borgersamlingen skal mødes over en række weekender for at lytte til eksperter og diskutere dilemmaer. Sammen skal de også formulere fælles anbefalinger til politikerne og give deres bud på, hvordan Danmark omstiller sig til mere bæredygtigt forbrug.

”Jeg glæder mig meget til at følge borgersamlingen og få input fra borgerne. Jeg håber, at mange fra Region Hovedstaden vil takke ja til invitationen. Og jeg håber også, at de borgere, der ikke udvælges til borgersamlingen, vil bidrage online og deltage i de åbne arrangementer, der kommer til at være i forbindelse med borgersamlingen” siger Line Ervolder (C), som er formand for regionens miljø- og klimaudvalg.

Når borgersamlingens arbejde er afsluttet, bliver anbefalingerne afleveret til politikere i de tre kommuner og to regioner. Derudover er håbet, at anbefalingerne også vil inspirere nationalt, blandt andet til at understøtte implementeringen af den nationale plan for forebyggelse og håndtering af affald.

“For os i Region Hovedstaden er det rigtig spændende at få mulighed for at prøve kræfter med en borgersamling. Borgerinddragelse er et område, der får mere fokus i disse år, og det er vigtigt for os at gøre os nogle erfaringer med det i praksis. Og det er særligt relevant, når det handler om noget så borgernært som forbrugsmønstre”, supplerer Thomas Rohden (B), som er næstformand i regionens miljø- og klimaudvalg.

De 66 deltagere til borgersamlingen findes ved lodtrækning blandt de borgere, der tilmelder sig. Borgersamlingen mødes første gang den 24. september, og i april 2023 vil deltagerne præsentere deres anbefalinger for politikerne.

Vær med
Du kan være én af de heldige, som fra i dag af kan finde en invitation til at deltage i borgersamlingen i din e-Boks. Blandt dem, der tilmelder sig, vil der blive trukket lod om 66 pladser, som afspejler hele Danmarks befolkningssammensætning. For dig, der ikke udtrækkes til borgersamlingen, vil det være muligt at give input til borgersamlingens arbejde undervejs i forløbet. Du vil blandt andet kunne give dit input til borgersamlingen løbende på den digitale platform, samt på Klimafolkemødet i Middelfart den 2. september, og midtvejs i processen inviteres der til åbne borgermøder, hvor man kan høre om borgersamlingens arbejde og bidrage til deltagernes arbejde med anbefalingerne til politikerne og resten af Danmark.

Borgersamling bæredygtigt forbrug

  • Borgersamling Bæredygtigt Forbrug er en del af EU-projektet ”Circular Economy Beyond Waste”, hvor 39 partnere (kommuner, regioner, organisationer og virksomheder) skal finde frem til løsninger inden for bæredygtigt forbrug og cirkulær økonomi. Projektet er delvist finansieret af EU’s LIFE IP-program.
  • En borgersamling er et borgerinddragelsesformat, som blandt andet er blevet brugt til at inddrage borgere i beslutningsprocesser i Københavns Kommune, Aarhus Kommune, Al-bertslund Kommune, Rudersdal Kommune og senest i Greve Kommune i forbindelse med udviklingen af kommunens klimapolitik. 
 
Du kan læse mere om borgersamlingen og følge processen via linket her: https://baeredygtigtforbrug.borgersamling.dk​