Mange flere skal arbejde hjemme i den kommende tid. Husk bevægelse og tag hjemmearbejdspladsen alvorligt, lyder opfordringen fra Danske Fysioterapeuter i denne pressemeddelelse.
Statsministeren opfordrer alle, der har mulighed for det, til at arbejde hjemme. Det betyder, at tusindvis af lønmodtagere igen kommer til, at skulle passe arbejdet hjemmefra. Det er vigtigt, at de overvejer, hvordan de får en god arbejdsdag. Sådan lyder opfordringen fra Danske Fysioterapeuters formand Tina Lambrecht: “Vi så i foråret, at rigtig mange fik gener af at sidde derhjemme og arbejde. Det handler dels om dårlige arbejdsstillinger, fordi man ikke har det samme udstyr, derhjemme. Dels om, at man får bevæget sig mindre, når hjemmet også er arbejdsplads,” siger hun.
6 gode råd
For at undgå at endnu en runde hjemmearbejde giver de samme problemer igen, så har hun 6 gode råd til alle, der nu skal arbejde hjemmefra. Det handler især om at huske bevægelse, men også om at indrette sig fornuftigt.
1. Skift arbejdsstilling
Fysioterapeuter siger tit, at “den bedste stilling er den næste”. Pointen er, at der ikke findes én god arbejdsstilling, men det er vigtigt, at man skifter stilling løbende. Overvej for eksempel, om du indimellem kan stå op og arbejde.
2. Aktive pauser
Hold dine pauser væk fra skærmen. Sæt vasketøjet over eller gå en tur med hunden i frokostpausen.
3. Gå tur med telefonen
Rigtig mange af os kommer til at bruge mobiltelefonen hjemmefra. Fordelen er, at vi kan gå rundt, mens vi taler i telefon. Gør det til en vane.
4. Snak med kollegaer
Man mister hurtigt følingen med kollegaerne, når man ikke mødes ved kaffemaskinen. Det er okay at ringe bare for at høre, hvad der foregår.
5. Tag kontorstolen med hjem
Ingen ved, hvor længe vi skal arbejde hjemme. Så tal med din chef om at låne udstyr med hjem. Indret dig ordentligt med en god stol og få skærmen op i øjenhøjde. Husk også, at få fat i et eksternt tastatur, så du ikke skal sidde bøjet over skærmen.
6. Planlæg din dag
Tiden flyder let ud, når man mister sine faste holdepunkter. Planlæg, hvornår du gør hvad og husk at holde frokost.
Mange får smerter
Der er god grund til tage udfordringerne med hjemmearbejde alvorligt. En undersøgelse fra Dansk Magisterforeningen viser, at 6 ud af 10 fik fysiske smerter på grund af hjemmearbejde. “Det vigtige er, at man tager ulemperne alvorligt, så vi kommer så godt igennem det her som muligt. Især ingen af os kan sige, hvor længe det her varer, så man kan ligeså godt få indrettet sig ordentligt fra starten,” siger Tina Lambrecht.
Hun understreger, at der også er fordele ved mere hjemmearbejde. Mange sætter pris på at arbejde hjemme, fordi det giver mulighed for større fordybelse, fordi der er færre afbrydelser.