Hvis du har sat dig for at sælge din bolig, vil du sikkert gerne have den solgt så hurtigt som muligt. Det kan nogle gange være en udfordring, og det er ikke altid, det handler om en for høj pris eller beliggenheden – nogle gange er det detaljer, der skræmmer køberne væk. Det behøver dog ikke være hverken svært eller dyrt at rette op på. Ofte vil det heller ikke koste ret meget andet end tid, men hvis du vælger at investere lidt i det, kan du virkelig optimere din bolig inden et salg, så liggetiden bliver kortere og salgsprisen måske lidt højere.

Sammen med din ejendomsmægler kan du også få et overblik over, hvad der kan gøre din bolig mere salgbar. Ejendomsmæglerne fra Paulun har netop den tætte kontakt til dig som kunde i hovedsædet, da de mener, at det er det, der gør hele forskellen – hvis du er med under hele forløbet og er i tæt dialog med din ejendomsmægler, er det nemmere for begge parter at få et godt resultat. Derfor vil din ejendomsmægler fra Paulun helt sikkert kunne hjælpe dig med at optimere din bolig inden salg, så den stiger i værdi og bliver nemmere at sælge.

Vi har lavet en liste over ting, du kan gøre, hvis du skal til at sælge din bolig. Der er både mere eller mindre gratis tiltag samt tiltag med et potentielt stort investeringsafkast, hvis du vælger at investere lidt flere penge i det.

1. Ryd op og smid ud indendørs
Det nemmeste tiltag er også helt gratis: ryd op i dit gamle rod og smid ud! Et rodet hjem kan virke afskrækkende på potentielle købere, så hvis du sørger for, at der ikke ligger overflødigt nips og tingeltangel i kroge, på borde og hylder over det hele, bliver din bolig meget mere attraktiv.

Det er alligevel også noget, der skal gøres, når du flytter, så det er bare en win-win, at du får det gjort allerede inden salget.

2. Ryd op og sæt i stand udendørs
Det første en potentiel køber ser, er dit hus udefra. Hvis hækken ikke er klippet, græsset ikke er slået og der ligger legetøj, visne planter og haveredskaber og flyder rundt omkring, får køberen et uheldigt førstehåndsindtryk af huset.

Derfor bør du – ud over at rydde op indenfor – også rydde op udenfor. Klip hækken, beskær buske, plant nye planter, hvis sæsonen er til det, og riv stenene i indkørslen. Det er små tiltag, der gør rigtig meget for førstehåndsindtrykket, og det er noget, som køberen tager med sig til resten af fremvisningen, og derfor er det netop vigtigt, at det er positivt.

3. Bestil en førsynsrapport
Det er en rigtig god idé at få lavet en førsynsrapport, inden du skal have lavet din tilstandsrapport. Med en førsynsrapport slipper du for, at der i tilstandsrapporten kommer en masse fejl og mangler med, som en køber vil kunne slå ned på i forhold til prisen. Ofte er det nemlig masser af små ting, der ville komme med i tilstandsrapporten, men hvis du får lavet en førsynsrapport ved du, hvad der skal laves – og det er ofte ikke noget, der kræver særlig meget arbejde eller det vilde budget, og det er en kæmpe fordel for dig som sælger. Samtidig får køber også et bedre indtryk af boligen, når der ikke er en masse småfejl rundt omkring.

Det drejer sig ofte blot om manglende lister, et vindue, der trænger til en klat maling, eller en tagplade, der har en revne, som kan fikses på en eftermiddag.

4. Giv køkken og bad en makeover
Et lidt dyrere tiltag er at opdatere køkken og bad, da undersøgelser viser, at købere fokuserer meget på netop disse rum. Selvom der kan ligge både meget arbejde og et højt budget i det, kan det også vise sig at være en af de investeringer, der giver det største afkast til sidst.

Nye hvidevarer, elegante løsninger og generelt et nyt og moderne look gør rummene mere tiltrækkende, og du behøver heller ikke bekymre dig om forslag på prisnedslag fra købere, der peger fingre ad dit gamle komfur og det slidte badekar.

Pas dog på, at du ikke ryger i fælden og bruger et kæmpe stort beløb på renoveringen, da disse sjældent tjener sig hjem ved hussalget.

5. Foretag en større eller mindre energirenovering
En af de bedste måder at gøre din bolig klar til salg er at energioptimere den. Selvom det koster lidt mere end at male et vindue eller klippe hækken, er der her penge at spare i det lange løb. Alt efter hvilket energimærke din bolig har i forvejen, og hvor gennemgående en renovering der er tale om, kan du gå hele fire energimærker op. Det øger både salgsprisen og sikrer, at du sparer penge på din energiregning i fremtiden, hvis boligen ikke bliver solgt lige med det samme.

Du kan starte med at sikre din boligs isolering ved for eksempel at udskifte yderdøre, erstatte gamle vinduer med energiruder og efterisolere tag og gulve. Du kan også tjekke dine forskellige installationer og for eksempel skifte dine gamle radiatorventiler til nye energivenlige, installere energibesparende elinstallationer og måske endda solcelleanlæg, så du virkelig får energioptimeret din bolig.

Bæredygtighed fylder meget for forbrugere i dag, og derfor er det også tiltrækkende for en potentiel køber, hvis boligen har et højt energimærke og hvis køber ved, at han eller hun ikke selv skal investere i mere miljøvenlige energimuligheder senere hen. Med en energirenovering sparer du altså både penge, forøger energimærket og boligens salgspris, forbedrer indeklimaet og gør miljøet en stor tjeneste.

Sammen med din ejendomsmægler kan du også få et overblik over, hvad der kan gøre din bolig mere salgbar. Pressefoto.