Mindre forurening og 2.000 kroner mellem hænderne. Den mulighed har 123 københavnere gjort brug af. De har skrottet deres gamle brændeovn fra 1994 eller før og lægger sig i front som den kommune, der har skrottet flest ovne, siden regeringens skrotningspulje åbnede i februar.

Udsigten til at få 2.000 kroner for en udtjent brændeovn har fristet rigtig mange boligejere, siden den nationale skrotningsordning blev relanceret i starten af februar.

Den genindførte skrotningsordning skal sætte mere gang i skrotningen af de ældste og mest forurenende brændeovne i Danmark. Det betyder, at ejere af en brændeovn fra 1994 eller før kan få 2.000 kroner for at sende den på genbrugsstationen. – På de første to måneder har vi udbetalt skrotpræmie til mere end 3.000 ansøgere. Så danskerne har taget godt imod skrotningsordningen, der belønner dem, der skrotter de forurenende brændeovne, siger kontorchef i Miljøstyrelsen Søren Bukh Svenningsen.

Sjællændere skrotter mest.
En opgørelse af de første 3.000 skrotninger viser, at særligt sjællændere er mest ivrige, når det kommer til skrotte. Flere end 700 i Region Hovedstaden har skrottet deres gamle brændeovn – heraf 123 i Københavns Kommune.

Der er afsat 42 millioner kroner til ordningen, som løber til udgangen af 2020, eller til puljen er tom. Aktuelt er der fortsat tilskud at hente til godt 16.000 ejere af brændeovne, der har mere end 25 år på bagen.

Skrotningsordningen fungerer efter først-til-mølle-princippet.

Gamle ovne forurener mest.
Det er ikke tilfældigt, at det netop er skrotning af ovne fra 1994 og før, der kan få tilskud. En gammel brændeovn udleder op til fem gange så mange partikler som en ny brændeovn og har samtidig dårligere brændeøkonomi. Med en ny ovn kan man spare cirka 25 procent på sit brændeforbrug.

Der findes cirka 700.000 brændeovne og pejseindsatser i Danmark. Det vurderes, at cirka 200.000 brændeovne er fra før 1995.

Top fem kommuner.
Brændeovnsejere i København har taget godt imod den nye skrotningsordning. Sammenligner man kommunerne på tværs af landet, indtager København førstepladsen, når det kommer til antal skrotninger. Listen over top ti af skrotningsivrige kommuner fordeler sig således:

København: 123
Aarhus: 103
Aalborg: 92
Skive: 71
Viborg: 70
Esbjerg: 67
Guldborgsund: 58
Odsherred: 58
Svendborg: 57
Randers: 57

I det interaktive kort, kan du se antal udbetalte skrotpræmier for brændeovne i 2019 fordelt på danske kommuner.

Læs mere om skrotningsordningen, og få gode råd om brændeovne på www.fyr-den.nu.

Fakta: Sådan søger du om skrotpræmie.
Du kan få skrotpræmie for din brændeovn, hvis din den er fra før 1995 og var tilsluttet på din adresse den 1. december 2018. Kontakt din lokale skorstensfejer, som guider dig sikkert gennem processen – blandt andet med at finde ud af din brændeovns alder.