Når hunde luftes, bør man som ejer altid tage hensyn til dem omkring en. Det er ikke alle mennesker som er tryg ved hunde og derfor er det vigtigt at være opmærksom når man har sin hund med sig i offentligheden. Her kommer 10 tips til at være en hensynsfuld hundeejer. Således skriver Dyrenes Beskyttelse.

Foto: ABW
 1. Vis hensyn overfor andre
  • Sørg for at holde hunden i snor når du passerer andre mennesker. Der er nogle som er bange for hunde og derfor er det mest hensynsfuldt at sikre sig at ens hund ikke går eller løber hen til nogen uden du har givet den lov. På den måde kan alle passere hinanden på en behagelig måde og folk behøver ikke være nervøse hvis din hund er i nærheden.
 2. Hils på en god måde
  • Lad aldrig din hund løbe hen mod fremmede mennesker eller fremmede hunde, før du er sikker på, at de gerne vil hilse på dig og din hund. Det kan være overvældende at blive opsøgt af en løs hund, uanset hvor glad og venlig den er.
 3. Træn et sikkert indkald og hav styr på det
  • Sørg for, at du har et sikkert indkald, så du til enhver tid kan kalde din hund til dig.
 4. Lær hundens sprog at kende
  • Din hund taler med hele kroppen – med øjne, ører, hoved, hale og kropsholdning. Jo bedre du forstår din hunds signaler, jo nemmere er det for dig at forebygge, at der opstår konflikter og ubehagelige situationer.
 5. Sørg for at hunden bliver socialiseret
  • Når du anskaffer dig en hvalp, så husk at det er vigtigt, at den bliver grundigt socialiseret og miljøtrænet, så den kan begå sig blandt andre mennesker og hunde. Husk at alt, hvad din hvalp møder og ser, er en ny oplevelse for den, og du kan medvirke til at lære den at være afslappet, sikker og venlig over for omgivelserne.
 6. Kend din hunds personlighed
  • Tag kun i hundeskov eller på friløbsarealer med din hund, hvis den er klar til det, og du ved, at den er god til at møde andre hunde. Hvis hunden er godt socialiseret og vant til at begå sig blandt andre hunde og mennesker, kan den tages med på arealer, hvor man har lov til at lade hunden løbe frit.
 7. Træn din hund
  • Træning er godt for hunden og den bør trænes hele livet. Anvend træningsmetoder, som er baseret på belønning. Det handler om at belønne hunden, når den gør noget ønsket – og ignorere eller forhindre det, når den gør noget, du ikke ønsker – det er nøglen til et tillidsfuldt og trygt samvær.
 8. Søg professionel hjælp ved uønsket adfærd
  • Søg professionel hjælp, hvis din hund udviser en uønsket adfærd. Det kan være, hvis den er aggressiv, udviser angst eller nervøsitet, eller hvis den generelt er ulydig. Og søg hjælp så hurtigt som muligt. Det gør det nemmere at rette op på igen.
 9. Opfyld hundens behov
  • Sørg for at opfylde din hunds basale behov for kontakt, motion, aktivering og oplevelser. Mange hunde, der udviser uønsket adfærd, er understimulerede i deres hverdag.
 10. Overhold regler og påbud
  • Hold din hund i snor, når du lufter den, hvis skiltningen påbyder det. Sørg for altid at samle op efter din hund. Hundens efterladenskaber er ikke kun til stor gene for alle – de kan også være med til at overføre smitsomme sygdomme og parasitter til andre hunde.

De gode råd er udarbejdet af Hensyn med Hunden. Se guidevideoer og få mere information her: http://www.hundmedhensyn.dk/