Ny roman gør op med performance- og stresskulturen i arbejdslivet. Virksomhederne udnytter menneskets trang til anerkendelse ved at lokke med titler og bedre løn, mener debuterende forfatter Henrik Jessen, der opfordrer til, at man fordyber sig i noget ved siden af sit job for ikke at blive opslugt af kulturen.
»Det var tydeligt, folk led bag facaden.«
Efter flere år som programmør og projektleder i forskellige større danske virksomheder var Henrik Jessen taget med sin hustru til Grønland, hvor hun havde fået arbejde. Og dér blandt fjelde og sne
kunne han se, hvad han havde været en del af. En arbejdskultur, hvor folk gik ned med stress. Jo mere han tænkte over det, jo mere var der stof til en roman.
»Der var noget usundt i strukturerne, jeg godt ville belyse. Min ambition var at undersøge, hvad der ville ske med en person, der blev suget helt op af en virksomhed. Hvordan ville sådan en nedbrydning
af et menneske se ud?« fortæller Henrik Jessen.
I romanen Aften på Kalvebod Brygge, der udkommer 5. oktober, føler hovedpersonen Peter sig tvunget til at avancere fra it-udvikler til projektleder for ikke at sakke bagud i karriereræset. Han deler nyheden på LinkedIn og nyder også anerkendelsen og de misundelige blikke, han ser blandt sine kollegaer. Men det er også begyndelsen på en deroute, hvor angst og paranoide tanker lige så stille får fat i ham.
Ifølge Henrik Jessen har virksomhederne længe været i stand til at udnytte menneskers grundlæggende trang til anerkendelse. »De udnytter, at man kan få mennesker til næsten hvad som helst, hvis man giver dem anerkendelse i form af titler, løn, bonusser og måltal. Den del har taget overhånd. I min optik bør virksomhederne udvise større ydmyghed og ikke forsøge at eje hele mennesket.« Som medarbejder kan man dog hjælpe sig selv i en anden retning, mener Henrik Jessen.
»Man skal huske kun at have ét ben inde i fællesskabet. Det andet skal være udenfor. Så man både kan se kulturen inde- og udefra. På den måde ender man ikke med at blive et barn af kulturen. Og så skal man bruge tid på filosofi, kunst, religion og den slags. Ting som har større dybde, for så vil man nemt se det overfladiske i en moderne virksomhedskultur,« siger Henrik Jessen, der har skrevet en roman, han selv mener, har manglet i dansk litteratur.
»De ansatte har ikke tid til at skrive – de skal jo passe karrieren. Og dem fra forfatterskolen når aldrig ud på det arbejdsmarked, jeg beskriver i bogen.« Derfor håber Henrik Jessen også på, at romanen kan få andre til at overveje, om de lange dage på jobbet er det hele værd, eller om de i stedet burde tage hjem og læse en bog eller måske skrive deres egen.
Om forfatteren.
Henrik Jessen, f. 1971, er opvokset i Sønderjylland, men bor i København. Han er uddannet civilingeniør og har arbejdet som programmør og projektleder i forskellige større danske virksomheder samt som gymnasielærer i Danmark og Grønland.
Om forlaget.
Byens Forlag driver bogcaféer i København og Vejle som udadvendte kontorer. Levende bogformidling er et særkende for forlaget, der ønsker at integrere sig i bylivet og formidle litteraturen direkte til læserne.
For mere info kontakt: Mette Marie Christensen, mette@byensforlag.dk, tlf. 31 16 59 22