Har du fået en trøje, der ikke passer eller to bøger du allerede har læst, så er du ikke den eneste, der skal ud at bytte julegaver. Dansk Erhverv vurderer, at der i tiden efter jul skal byttes julegaver for cirka 400 millioner kroner.

Dansk Erhvervs nye bytteprognose viser, at danskerne forventes at bytte julegaver for 400 millioner kroner i 2022.

Foto ABW

”Ligesom sidste år forventer vi hos Dansk Erhverv, at danskerne har købt julegaver for mere end 8 milliarder kroner og at mellem 4 og 5 procent af gaverne skal byttes. Derfor skal der byttes julegaver for op imod 400 millioner kroner i dagens efter jul,” siger Bo Dalsgaard, der er chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Ikke overraskende er det især i når der er tøj i gaverne, at det kniber med at ramme rigtigt for gavegiveren.

”Sidst vi spurgte danskerne, hvad de havde byttet, var det ikke mindre end 46 procent, der havde svaret ”tøj”, forklarer Bo Dalsgaard. ”Der er et markant hop ned til henholdsvis boligtilbehør og personlig pleje, der er nummer to og tre på listen og begge ligger på 13 procent”, siger Bo Dalsgaard

Byttedagene kan give mersalg
Både i 2020 og 2021 var der coronarestriktioner i dagene efter jul, men i år har danskerne den grad mulighed for at komme ud og bytte julegaverne i de fysiske butikker.

”Byttedagene giver butikkerne en god mulighed for at skabe mersalg. Dansk Erhvervs seneste bytteanalyse viser, at 43 procent af de danskere, der var ude for at bytte gaver, valgte at bruge alle pengene for den byttede gave – eller flere penge – i den butik, hvor de byttede gaven,” fortæller Bo Dalsgaard.

Gode råd til forbrugerne
Som forbruger, er det vigtigt at være opmærksom på de enkelte butikkers bytteregler.

”Stort set alle butikker tilbyder byttemuligheder, men der kan være forskel på kravene fra butik til butik, og derfor er det vigtigt, at forbrugerne sætter sig ind i de enkelte butikkers bytteregler. Hvis du som forbruger vil have pengene tilbage, er det meget normalt, at butikkerne kræver, at du skal have kvitteringen med, mens det næsten altid er nok med et byttemærke, hvis du bare vil bytte gaven til en anden ting,” siger Bo Dalsgaard.

Kilde. © Dansk Erhverv