Københavns Politi har den 12 maj anholdt tre mænd, som blandt andet er sigtet for vidnetrusler og frihedsberøvelse af en 21-årig mand. Han blev tvunget til at hæve og videreføre penge, som blev sat ind på hans konto. Pengene stammer fra bedrageri mod et ældre ægtepar.

Efter en intens efterforskning har Københavns Politi i dag anholdt tre mænd på 20, 24 og 38 år samt ransaget flere adresser i Københavnsområdet. De tre anholdte er sigtet for vidnetrusler, ulovlig tvang, frihedsberøvelse og for i forening med flere andre ukendte gerningsmænd at begået bedrageri mod et ældre ægtepar fra Vestsjælland, som blev franarret over 290.000 kroner.

I slutningen af marts blev en 21-årig mand passet op på Christianshavn af de mistænkte under påskud om, at de skulle have hjælp til at hæve penge. Han blev derefter kørt rundt i København i fire timer og tvunget til at hæve og videreføre knap 250.000 kroner, som han modtog til sin konto. Under turen blev han truet med kniv og trusler om vold til at hæve pengene og til ikke at anmelde noget til politiet.

”Vi ser desværre denne fremgangsmåde, når gerningsmændene skal hvidvaske penge efter at have svindlet ældre borgere. De bruger de såkaldte muldyr til at hæve penge for ikke at efterlade digitale spor, der kan lede os frem til dem. Muldyrene stiller oftest deres konto til rådighed uvidende eller frivilligt. Det er heldigvis sjældent, at det sker som i dette tilfælde under tvang og frihedsberøvelse,” siger vicepolitiinspektør Peter Høholt fra Københavns Politi.

Han advarer mod, at man frivilligt medvirker til denne form for kriminalitet.

”Muldyrene er et væsentligt led i denne form for kriminalitet, da de gør det muligt at vaske pengene hvide ved at hæve dem eller overføre til andre konti, så pengesporet sløres. Men muldyrene er typisk de første, vi finder frem til, siger Peter Høholt.

De tre anholdte blev fremstillet i går med krav om varetægtsfængsling. Derudover er en person anholdt og sigtet for hvidvask i sagen. Han fremstilles ikke i grundlovsforhør.

Efterforskningen fortsætter, og politiet forventer at foretage yderligere anholdelser i sagen. Af hensyn til den videre efterforskning, har vi ikke yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt.

Undgå at blive et muldyr:
• Lad ikke andre overføre penge til din konto, som du skal overføre videre
• Hæv ikke penge for andre
• Er det svært at sige nej, og bliver du utryg ved situationen, kan du sige, at du ikke har dit betalingskort på dig, eller at du ikke har MobilePay

Kilde Københavns Politi. 

Foto ABW