I morgentrafikken er der nogle trafikanter, som ikke respekterer skolepatruljen og giver dem knubbede ord med på vejen. Det er en adfærd, som kampagnen ‘Pas godt på skolepatruljen’, der starter i 78 kommuner den 5. september, vil gøre op med.

Pressefoto Rådet for Sikker Trafik

Når skolepatruljerne stiller sig ud til vejen for at hjælpe de mindste elever over vejen, er de både glade for og trygge ved den opgave, de udfører. Det viser en undersøgelse foretaget blandt 2.085 skolepatruljeelever, som Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring har gennemført i foråret 2022.

Men når man dykker lidt længere ned i undersøgelsen, er det en nærliggende tanke, at skolepatruljeleverne er lavet af et særligt stof. Det er nemlig hver fjerde skolepatruljeelev i undersøgelsen, som svarer, at de er blevet råbt ad eller skældt ud, og næsten hver tredje svarer, at de er blevet dyttet ad. Alligevel er det flere end 9 ud af 10 skolepatruljelever, der svarer, at de altså er både glade for og trygge ved at stå skolepatrulje.

I kampagnen ‘Pas godt på skolepatruljen’, som kører fra mandag den 5. september, bliver bilister, cyklister og gående opfordret til at finde lidt mere overskud frem. Ingen skolepatruljer har fortjent at få en dårlig oplevelse, mens de udfører deres frivillige arbejde.

– Skolepatruljeeleverne er enormt seje, for de yder en stor indsats for trygheden på skolevejen. Desværre oplever de indimellem utålmodige trafikanters kommentarer eller manglende efterlevelse af deres anvisninger. Vi skal alle sammen finde overskud til at give skolepatruljerne tid til at udføre deres arbejde trygt og sikkert, siger Liv Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Ønsker blot at hjælpe
Eleverne, som står skolepatrulje, får selv noget ud af arbejdet, men der er ikke tale om løn. Det er nemlig noget andet, som tæller i det frivillige arbejde, de udfører.

I undersøgelsen svarer 7 ud af 10 elever, at det, de har fået ud af at stå skolepatrulje, er, at de har hjulpet andre, så de kan føle sig sikre i trafikken. Mange svarer også, at de er blevet mere ansvarsbevidste, at de er blevet bedre til at passe på sig selv i trafikken, og at de har lært andre elever bedre at kende.

– Skolepatruljerne fortjener på ingen måde, at andre trafikanter ikke opfører sig ordentligt. Eleverne udfører en rigtig vigtig opgave helt frivilligt. Derfor er det virkelig dejlig at se, at deres primære motivation er følelsen af at gøre noget godt for andre og være en del af et stærkt fællesskab. Det understreges yderligere af, at næsten halvdelen af skolepatruljeeleverne føler, at de er blevet mere ansvarsbevidste af at stå skolepatrulje, siger Mikkel Klausen, chef for Kommunikation og Bæredygtighed i LB Forsikring.

De fleste skolepatruljeelever går i 6. eller 7. klasse, og de deltog i undersøgelsen i april og maj 2022.

Fakta om undersøgelsen:
Undersøgelsen er gennemført af Rådet for Sikker Trafik som en spørgeskemaundersøgelse. I alt er besvarelserne fra 2.085 skolepatruljeelever med i undersøgelsen.

Herunder findes regionale tal.

Spørgsmål: Har du i skoleåret 2021/2022 – mens DU stod skolepatrulje – oplevet at andre dyttede af dig? Ja, en eller flere gange.

  • Region Hovedstaden: 30 procent
  • Region Sjælland: 31 procent
  • Region Midtjylland og Nordjylland: 24 procent
  • Region Syddanmark: 31 procent

Spørgsmål: Har du i skoleåret 2021/2022 – mens DU stod skolepatrulje – oplevet at andre råbte ad dig/skældte dig ud af dig? Ja, en eller flere gange.

  • Region Hovedstaden: 29 procent
  • Region Sjælland: 20 procent
  • Region Midtjylland og Nordjylland: 19 procent
  • Region Syddanmark: 24 procent

78 kommuner deltager i Pas godt på skolepatruljen 2022. Se listen her.

Kilde.