I år har mange boligejere fået højere renter på deres realkreditlån. Men tilsyneladende glemmer en del det større rentefradrag, der følger med en ny rente, og Skattestyrelsen opfordrer derfor boligejerne til at justere forskudsopgørelsen for 2023.

Siden årsskiftet har realkreditrenterne bevæget sig en del, og mange boligejere har fået nye lån eller rentetilpasset deres eksisterende lån. En ændret renteudgift skal man selv skrive på forskudsopgørelsen, hvis man som boligejer i løbet af året ønsker at få det højere rentefradrag, der følger med et dyrere lån. Men nye tal fra Skattestyrelsen tyder på, at en del boligejere glemmer at rette i forskudsopgørelsen, når de har fået nye boligrenter.

– Jeg var i hvert fald overrasket, da jeg så, hvor relativt få borgere som særligt på forskudsopgørelsen 2022 har justeret renteudgiften, siger underdirektør i Skattestyrelsen, Jan Møller Mikkelsen.

Vil en borger tjekke, hvad man selv har skrevet på af renteudgifter for realkreditlån, kan man gå ind på sin forskudsopgørelse og finde felt 483.

Der er ca. 1,6 millioner borgere, der har stående på forskudsopgørelsen, at de har et realkreditlån. Men kun 22 pct af dem har – trods de stigende renter i år – været inde og ændre i deres renteudgifter.

Til sammenligning lå tallet de foregående tre år i snit på ca. 25 pct.

– Når der i år har været så stor aktivitet på låne- og rentemarkedet, havde jeg forventet, at flere ville gå ind og ændre renteudgifterne på deres realkreditlån. Derfor vil jeg opfordre til, at man gør det for næste år på forskudsopgørelsen for 2023. Betaler du mere for dit boliglån nu end tidligere, har du ret til et højere skattefradrag, og det er typisk et beløb, som mange regner ind i deres nye budget, siger Jan Møller Mikkelsen.

Når der indtil nu ikke er flere boligejere, der har ændret i renteudgifterne for deres realkreditlån, kan det skyldes, at mange ikke ved, hvordan lån, renteudgifter og fradrag er koblet til forskudsopgørelsen, vurderer Jan Møller Mikkelsen.

– Derfor spørger vi: Kan der være boligejere, der har glemt, at når deres renter stiger, skal de selv skrive det nye rentebeløb på forskudsopgørelsen for at få et højere rentefradrag hver måned?

Tjek den nye forskudsopgørelse
Boligejerne opfordres derfor til at tjekke den nye forskudsopgørelse for 2023, som åbnede for nylig.

– Er man i tvivl, kan man altid spørge i banken eller i sit realkreditinstitut, og så skal man selv ind og skrive rentebeløbet på forskudsopgørelsen 2023. Det tager ikke lang tid. Til gengæld får du det rigtige fradrag fra starten af det nye år, siger Jan Møller Mikkelsen.

Har man i stedet et andelsboliglån eller et boliglån i banken – foruden realkreditlånet – er det også en god idé at sikre sig, at der står de rigtige renteudgifter på forskudsopgørelsen 2023. Det kan man tjekke ved at kigge på det felt, der hedder 481.

Hvis man som borger glemmer at ændre forskudsopgørelsen for 2023, forsvinder rentefradraget dog ikke. Fradraget vil i stedet blive automatisk indregnet i årsopgørelsen for 2023, der kommer i foråret 2024.

Fakta

Du skal særligt tjekke felt 483 på forskudsopgørelsen 2023, hvis du:

  • Har omlagt dit realkreditlån i 2022
  • Har købt eller solgt din bolig i 2022
  • Har fået ny rente på et eksisterende realkreditlån i 2022

Læs mere om forskudsopgørelsen her: skat.dk/forskud

Foto ABW

Kilde.