KARL TROELS SANDEGÅRD – The High Seas of Your Intrinsic Ocean – I perioden 09.09.2022 – 23.10.2022

Den danske kunstner Karl Troels Sandegård udfolder vands fjerde tilstand med udstillingen The High Seas of Your Intrinsic Ocean, der viser en række foranderlige gelé-skulpturer, som placerer sig ude og inde på Copenhagen Contemporary (CC) og drypvist flere steder i København.

I anledning af at Danmark i næste måned er vært for den internationale vandkongres, IWA’s World Water Congress & Exhibition, undersøger Sandegård med sine værker vand som værdifuld ressource for alt levende baseret på idéen om vand som budbringer, et brændstof eller et fartøj, der omdeler essentielle stoffer og informationer til organismer.

Pressefoto Karl Troels Sandegård

Vand og dets potentiale er et gennemgående tema i Karl Troels Sandegårds kunstneriske praksis, og mens han indtil nu har arbejdet med dets tre mest kendte tilstandsformer – fast, flydende og gas også kendt som is, vand og damp, så åbner The High Seas of Your Intrinsic Ocean for en undersøgelse af vands mere mystiske karakter: Vands fjerde tilstand, som er det gelé-lignende plasma, der opstår i det øjeblik, vand optages i menneske- og plantekroppen.

The High Seas of Your Intrinsic Ocean viser en række forskellige gelé-skulpturer, der er støbt på stedet og placeret i foyeren og ude foran CC. Gelé-skulpturerne er store og organiske i deres form, hvis bevægelighed er dragende som en levendegjort og mystisk krop. Værkernes særlige materialitet opstår når en geléterings-agent iblandes opvarmet vand, der efter afkøling efterlader vandet “stivnet” i sin form. Den plasmatiske struktur er i sig selv flygtig og foranderlig og udsættes for en naturlig nedbrydning, der påvirkes af ydre forhold som vind og vejr, som løbende vil ændre skulpturenes udtryk.

I udstillingsperioden vil Sandegård løbende arbejde på skulpturerne i et åbent laboratorium udenfor CC, hvor gæster kan følge værkernes tilblivelse. Værkerne er således stadig i proces, når de udstilles, men omdannes også naturligt over tid til flydende vand og damp. The High Seas of Your Intrinsic Ocean lader os følge vandets transformation fra flydende over gelé til luftbårne vanddampe for til sidst at forbinde sig med vandet, der omkranser Refshaleøen.

Direktør for CC, Marie Laurberg siger:
“Karl Troels Sandegård eksperimenterer med vandets foranderlighed i skulpturer, der ændrer sig gennem hele udstillingsperioden. Æstetisk leger han med forbindelsen mellem det organisk blævrede og den syntetiske farve – og med de mange associationer, vi knytter til væsker og vand – i kroppen og i verden omkring os.”

Vand som materiale
Vand er en nødvendighed for at liv kan opstå og opretholdes, og det er til stede i alle kendte levende organismer. Inde i kroppen tager vandet en helt anden form end vi ellers kender den – det krystalliseres og organiseres i et samlet hele i et stadie mellem flydende, gas og is.

Med gelé-skulpturerne undersøger Sandegård vands evne til at forvandle sig og dets evne til at lagre information og energier, der både trækker tråde til fortiden og også rækker ud mod fremtiden. Hans arbejde tager udgangspunkt i en idé om vand som budbringer, et brændstof eller et fartøj, et struktureret medium der omdeler informationer til organismen.

Forskere verden over er enige om, at vi i dag står overfor en række store udfordringer, når det kommer til det mest afgørende for opretholdelsen af al liv på kloden; nemlig vand. I september 2022 er København og Danmark vært for den internationale vandkongres, IWA’s World Water Congress & Exhibition, hvor over 10.000 vandprofessionelle fra hele verden samles i byen. I forbindelse med kongressen, der stiller skarpt på vores tids udfordringer, har CC og vandløsningsvirksomheden Aquaporin indgået et unikt samarbejde om at engagere offentligheden i den aktuelle globale debat og tematisere vigtigheden af vand. Samarbejdet folder sig ud i udstillingen The High Seas of Your Intrinsic Ocean af Karl Troels Sandegård, som vises på CC, hos Aquaporin, på vandkongressen i Bella Center samt på Industriens Hus.

Om kunstneren
Karl Troels Sandegård (f. 1979) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi med afgang i 2007. Han bor og arbejder lidt udenfor København. Forbindelsen mellem kunst og videnskab er en tilbagevendende interesse i Sandegårds praksis. Ofte med egen krop som afsæt undersøger han det fysiske og taktile i verden med et ønske om at belyse omgivelsernes kompleksitet og foranderlighed.

Om Aquaporin
Aquaporin er en innovativ vandteknologivirksomhed dedikeret til en mere bæredygtig verden, hvor vand bruges ansvarligt. Virksomheden kombinerer avanceret bioteknologi og åben innovation med naturlige aquaporiner, naturens egen vandrensning, som integreres i egen membranteknologi. Teknologien, Aquaporin Inside®, er baseret på Nobelpris-vindende forskning og bruges til at rense og genanvende vand i industrier, i vores hjem og af NASA i rummet. Aquaporin arbejder med kunder og partnere over hele kloden for bæredygtigt at behandle industrielt spildevand, koncentrere mad- og drikkevareprodukter samt forbedre drikkevandskvaliteten og -tilgængeligheden.

Udstillingen er støttet af: Statens Kunstfond.