Klimainteressen blandt børn og unge styrtdykker: Ny Madspildsskole på Frederiksberg skal motivere og skabe nysgerrighed om madspild.

En ny undersøgelse fra Arla Fonden viser, at børn og unges interesse for klima er næsten halveret sammenlignet med 2020, og derfor gentager Too Good To Go, Arla og Arla Fonden for fjerde gang i træk de eftertragtede Madspildsskoler med føtex som samarbejdspartner. Madspildsskolen bliver afholdt på Ny Hollænder Skolen på Frederiksberg, og her får familierne redskaber og inspiration til at tænke kreativt med råvarer og rester for at mindske madspild.

I kølvandet på en sommer præget af voldsomme naturkatastrofer og øget fokus på klimaændringer går Too Good To Go igen i år sammen med Arla, Arla Fonden og føtex på Frederiksberg om at afholde den populære Madspildsskole i efterårsferien, som skal give familier en praktisk indgangsvinkel til at mindske madspild i hjemmet. 

“Vi ved, at særligt børnefamilier kan have svært ved at komme madspildet til livs i en travl hverdag, og derfor ønsker vi at gøre vores for at klæde de deltagende familier på til at få brugt alt i køleskabet og minimere madspild i deres daglige liv. Samtidig er det en mulighed for at vise især børnene, hvor stor en effekt kampen mod madspild kan have på vores miljø og klima,” siger landedirektør i Too Good To Go, Heidi Boye.

Råvarerne til Madspildsskolen på Frederiksberg bliver leveret af den lokale føtex. Derudover giver føtex hver familie en ‘Madspildskasse’, som de får til opgave at bruge i undervisningen, og som de efterfølgende får med hjem. Det er første gang, Madspildsskolen bliver afholdt på Frederiksberg.

Varehuschef i føtex Frederiksberg, Pernille Kaas, ser frem til at være en del af Madspildsskolen.

”Jeg tror, vi alle kender oplevelsen af at kigge ind i køleskabet og mangle inspiration til, hvad vi kan lave af de sidste løg, et par gulerødder, kartoffelrester fra dagen før og måske en slat fløde. Vi vil i føtex Frederiksberg rigtig gerne være med til at inspirere til, hvordan familier kan undgå at smide mad ud og få mest muligt ud af det, der er i køleskabet,” siger hun.

Markant faldende klimainteresse hos børn og unge
En ny rapport fra Arla Fonden, der tager temperaturen på børn og unges madvaner, viser, at danske børn og unges klimainteresse er næsten halveret sammenlignet med 2020, hvor 43 procent fandt det vigtigt at gøre en indsats for at leve miljø- og klimavenligt – i 2023 gælder det kun for 25 procent af respondenterne.

“Det drastiske fald kan overraske, og vi kan kun gætte på, at der er mange dagsordener på spil i øjeblikket, som man skal forholde sig til; først kom corona, så krigen i Ukraine og så forhøjede priser på mad. Det kan efterlade mindre plads til at interessere sig for klimaet, men vi kan heldigvis også se, at de unge selv ønsker et større fokus på reduktion af madspild,”  siger Sanne Vinther, direktør i Arla Fonden.

På trods af den faldende klimainteresse viser undersøgelsen, at hver tredje af de unge har foreslået ændringer derhjemme for at leve mere miljø- og klimavenligt. Her peger 40 procent af de unge på reduktion af madspild, som et område hvor man med fordel kan sætte ind over for klimaet.

”Det er fantastisk at se, at rigtig mange unge i udgangspunktet er ganske handlekraftige, når det gælder klimaet, og at de har mod på at tale med deres forældre om bæredygtighed og klimavalg. Og vi ønsker med Madspildsskolen at få endnu flere med. Derfor er det også helt centralt netop at få styrket børn og unge i deres viden og kompetencer, så de får en følelse af rent faktisk at kunne gøre en forskel – uden endda at skulle give afkald på noget,” siger Heidi Boye. 

Madspildsskolen bliver afholdt i efterårsferien i uge 42 på Ny Hollænderskolen, Hollændervej 3, Frederiksberg. Forløbet strækker sig over fem dage med to undervisningsforløb per dag. Billetter kan købes her til 175 kr. og giver adgang for op til seks personer.